Barack Obama

Barack Obama Zdroj: Reuters

JAN JANDOUREK: Obama má prý radši Islámský stát než Rusko, vymýšlí si kremelská propaganda

Jak se vyrábí neustále sílící proruská propaganda? Ukázku nám dávají každý den některé ruské servery. V minulých dnech zveřejnily třeba článek nazvaný „Global Research: Obama nenávidí Rusko“.

Článek obsah textu, který vyšel na kanadském webu Global Research oddaně tlumočí: „Když by si měl Barack Obama vybrat mezi porážkou islámského extremismu na Blízkém východě a porážkou Ruska, pak by si zjevně vybral tu druhou možnost. Obětuje všechno kvůli své ‚válce‘ s Ruskem, píše kanadský server.“ Dále se v citátech pokračuje. „Americký prezident Barack Obama nenávidí Rusko, jeho politika nejen ve vztahu k Ukrajině, ale i k Sýrii, Íránu a dalším státům, je podřízena hlavnímu cíli – oslabit Rusko, píše kanadský server Global Research.“

Obrat „píše Global Research“ se pak v textu neustále opakuje, editorsky to není nápadité. Čteme dál:

„USA jsou přímo posedlé myšlenkou svržení Bašára Asada a připouštějí, že se do rukou ozbrojenců z Islámského státu bojujících v Sýrii, dostanou moderní zbraně, a není to žádná náhoda, píše Global Research. Bašár Asad je spojencem Ruska a hlavním úkolem Obamovy zahraniční politiky je porazit Rusko, nikoli islámský extremismus, píše Global Research. Dokonce i letecké údery Spojených států zasazované pozicím extremistů z Islámského státu v Iráku mají za následek rozšiřování území kontrolovaných touto organizací v Sýrii, soudí server.“

„Podle jeho mínění je Sýrie klíčem k nahrazení Ruska jako hlavního dodavatele zemního plynu do Evropy. Tento stát je jedinou překážkou na cestě plynovodu z Kataru přes Saúdskou Arábii, Jordánsko a Turecko do Evropské unie, výstavba takového potrubí by umožnila Kataru konkurovat s Ruskem na největším světovém trhu plynu – v Evropě, píše Global Research.“

Server pana profesora

A tak dále. Na první pohled to vypadá, že Ameriku už prokoukli i na Západě, dokonce i v sousední Kanadě a tam by to měli vědět, když jsou k USA tak blízko.

Nedá ale mnoho práce zjistit, že tento kanadský server je hodně pozoruhodná instituce. Založil ji kanadský profesor Michel Chossudovsky (* 1946) syn ruského emigranta, který byl mimo jiné tři roky hostujícím profesorem na Pontificia Universidad Católica de Chile za socialistické vlády Salvadora Allendeho.

Server, který založil, je zaměřen antikapitalisticky, antiimperialisticky, antimilitaristicky a antiglobalizačně. Jeho stránky jsou hnízdem pestrých konspiračních teorií, kde se píše o Novém světovém řádu, chemtrails (jak nás práškují z letadel, abychom zblbli), očkování, genetických modifikacích, sionismu, amerických zařízeních ovlivňujících počasí (HAARP) a tak dále.

Najdeme tam pikantní články jako třeba necelé dva roky staré dílko „Severní Korea – země lidských úspěchů, lásky a radosti“, s podtitulem „Severní Korea slaví 60. výročí vítězství“. (4. srpen 2013). Kdo chce k tomuto zdroji živé vody proniknout, může třeba zde.

Autor tohoto jistě hodnotného svědectví o KLDR jménem Andre Vltchek (narozen 1963 v Leningradu a nějakou dobu kdysi operující i v Česku) napsal třeba také článek „Fašistické diktatury a nevyslovená zvěrstva amerického imperialismu: Chile a Indonésie“. Též četné knihy o západním teroru a imperialismu. Je jistě dobře, že kanadský server má i takové nezávislé „západní autory“. Podle toho, co globalresearch.ca o sobě píše, jsou zdrojem jeho činnosti dary. Odkud, to se nedozvíme, dárci budou nezištné subjekty, které chtějí, aby se pravda po světě šířila.

Jsou samozřejmě lidé, kteří tomu všemu věří, pro normální jedince je to ale spíše zdroj zábavy, pokud si nenajdou lepší. Pokud musí ruské weby ve své propagandě využívat tohle, nejsou na tom už moc dobře. Je ovšem docela pravděpodobné, že podobné „zdroje“ si Rusko samo vytváří, aby je bylo možno citovat, nebo je aspoň nějakým způsobem podporuje. Nějaké přátele profesor Chossudovsky jistě má, když třeba dostal od Srbska Zlatou medaili cti.

Vyhnuli jsme se úvodní otázce, jestli Obama skutečně nenávidí Rusko. Možná ano, možná ne. Z globalresearch.ca se to ale nejspíš nedovíme, když vezmeme v úvahu, kdo a co tam píše.

Jaký je rozdíl mezi idiotem a užitečným idiotem? Ten první se celkem nemá za co stydět.