Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

VILIAM BUCHERT: Idiocie v praxi: Mluvčí Ne základnám srovnává kolony armády USA s Hitlerem

Prakticky bezvýznamný a propagační průjezd několika stovek amerických vojáků Českem, který se uskuteční na přelomu března a dubna, vyvolává nebývalé vášně. A znějí u toho hlouposti a lži, které nemají obdoby. Příkladem je rozhovor mluvčí iniciativy Ne základnám Evy Novotné pro ruský propagandistický web Sputnik.

Paní Novotná například tvrdí, že považuje „rozhodnutí o průjezdu amerických vojsk za nebetyčnou zhůvěřilost a provokaci“. Rozhořčení občané se prý budou proti průjezdu Američanů bránit a navrhují podle ní „blokády hraničních přechodů, ulehnutí pod kola projíždějící kolony, až po molotovovy koktejly“. Aha, takže molotovovy koktejly... Alespoň bychom viděli, že „Ne základnám“ není žádnou mírovou demokratickou iniciativou. A že někteří její podporovatelé jsou fanatici s tendencemi k používání teroristických metod.

Také by bylo dobré, kdy si mluvčí Novotná trochu nastudovala některé pasáže československých dějin. Pak by hovořila jinak o americké armádě. Například na dotaz promoskevského lživého propagandistického webu, zda si v případě kolon armády USA „čeští politici neuvědomují zcela oprávněné asociace se srpnem 1968?“ odpovídá takto: „Někteří určitě ano, ale to se musíte zeptat jich. Někteří si určitě vzpomenou i na rok, kdy naší republikou projížděl Hitler.“

To se musí lidé z koncentračních táborů otáčet v hrobech.

Navíc ruský oficiální web si dovolí okupaci vojsky Varšavské smlouvy z roku 1968 srovnávat s průjezdem jednotek našeho spojence. A mluvčí Ne základnám tomu přitakává. To je „čiré vlastenectví“, nebo přesněji – nebezpečná pátá kolona uvnitř státu.

K členství v NATO pak Novotná dodává: „Toho, kdo nás vstoupil do NATO, bych nechala potrestat, všemi oběťmi, kterých jsme se v rámci ´spolupráce se spojenci´ dopustili. Jsem pro okamžité vystoupení z toho válečnického spolku a stydím se za nás.“

Také se stydím. Ale za paní Novotnou. Uvítejme Američany!