Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

VILIAM BUCHERT: Vojáci USA jezdí přes Česko léta. Najednou je z toho cirkus a divadlo pro veřejnost

Loni se přes území Česka uskutečnilo 11 přesunů příslušníků armády USA. Jednalo se o 632 osob a 316 kusů techniky. Nikdo si toho nevšiml a nikdo to ani nekomentoval. Teď projede naší zemí 516 amerických vojáků a 118 vozidel. A najednou je z toho cirkus. Proč? Je to vzkaz rozpínavému Rusku a znovunalezenému Putinovi a také pečlivě sehrané divadlo pro veřejnost. Ostatně ministr obrany Martin Stropnický je původním povoláním herec.

Mnoho povyku pro nic. Tak by se dalo nazvat to, že vláda v pondělí souhlasila s průjezdem amerického vojenského konvoje přes české území. Co je ale na tom zajímavého? V podstatě nic. Vždyť minulý rok se přes naše území uskutečnilo celkem 131 podobných přesunů a z toho 40 procent tvořili právě vojáci US Army a jejich technika představovala přes polovinu vozidel. Vláda o tom nehovořila, nikdo neměl námitky, dokonce i vzteklí komunisté drželi pusu a krok. Rok se sešel s rokem a bouře ve sklenici vody je tady.

Hrůza! Američané projedou Českem! Neslýchané! Ať zasáhne parlament! Nesmyslné výkřiky lemují již dopředu cestu amerických vojáků. Dá se předpokládat, že sluníčkáři, zelení ekoteroristé, antifíci, komunisté a příznivci Palestiny, se postaví zlotřilé armádě Spojených států (ta se vrací z obranných cvičení v Pobaltí) do cesty. Nějaká sranda určitě bude. Je to ale jen pečlivě sehrané divadlo z obou stran.

Ano, je potřeba Rusům ukázat, že NATO je jednotné a že pacifističtí Češi, kteří odmítají dávat peníze na zbrojení, jsou alespoň někdy spojenci Američanů. Sice se to bohužel projevuje pouze pofiderní diskusí o nějakém nedůležitém konvoji, ale budiž.

Pokud by Česká republika a její obyvatelé vážně uvažovali o našem plnohodnotném členství v Severoatlantické alianci a chtěli by podpořit americkou armádu, která je nejdůležitější složkou NATO, tak by ten konvoj měl symbolicky zůstat tady a sloužit jako předvoj vojenské základny Aliance u nás. Pak by to nebylo secvičené divadlo a pouhý vzkaz dva tisíce kilometrů vzdálené Moskvě.