Sjezd ČSSD v Praze

Sjezd ČSSD v Praze Zdroj: Profimedia.cz

BOHUMIL PEČINKA: Sjezd ČSSD: Babiš jako strašák

Tak to nebyla zase taková spartakiáda (předem nacvičená akce, pro mladší čtenáře), jak původně plánovalo Sobotkovo vedení sociální demokracie. Tlak na bývalé představitele Haškova křídla vyvolal protitlak, který zkomplikoval volby vedení. Ne, sociální demokracie není ANO, kde vládne tuhá jednomyslnost.

Osmatřicátým sjezdem současně obcházel duch Andreje Babiše, takže se zdálo, že šéf Agrofertu je hlavním programem této strany. Andrej Babiš procházel hlavními projevy všech hlavních politiků ČSSD (Sobotka, Hašek, Tejc, Němeček), takže se nezúčastněnému pozorovateli mohlo zdát, že ČSSD je hlavní opoziční strana a Babišovo ANO hlavní vládní subjekt. Ve skutečnosti jsou obě strany ve společné vládě, jen kvůli zmrtvělé pravicové opozici je střet ČSSD a ANO hlavním politickým konfliktem na politické scéně.

Štěpení mezi ČSSD a ANO nejde na ose pravice – levice, ale mezi tradiční demokratickou stranou a hnutím protestu. Sociální demokracie najednou hraje (aniž by to vedení chápalo) širší roli než hlavní levicové vládní strany. Postupně se stává mluvčím vlivné části české veřejnosti, která brání standardní demokratické postupy a liberální svobody. Je to pro ČSSD nová role a není jisté, jestli je jí schopna dlouhodobě hrát.

První sjezdový den řešila ČSSD i své vnitrostranické věci. Předsedou byl zvolen Bohuslav Sobotka (85 procent), který jako premiér neměl reálného protikandidáta. Před sjezdem však udělal obrovskou chybu, že nechal zprávu předsedy, která se zveřejňuje v předstihu, napsat stranickému analytikovi Novotnému. V tomto textu byl totiž znovu otevřen zpola zapomenutý spor mezi křídlem sobotkovců a haškovců, který si nikdo moc nepřál.

V zákulisí pak Sobotka tvrdě tlačil na delegáty, aby prvním místopředsedou zvolili ministra vnitra Chovance. Jeho zčásti přeslazený a zčásti nicneříkající projev ve spojitosti se zákulisním tlakem vyvolal protitlak v podobě protestní volby Jeronýma Tejce.

Po druhém kole byl prvním místopředsedou Chovanec přece jenom zvolen. Nic však nepochopil a namísto konsensuální reakce delegátům v následném projevu téměř vytkl, že jej nevolili. Volby dalších místopředsedů nejsou dosud skončeny, ale je pravděpodobné, že delegáti budou vyvažovat jednobarevné vedení Sobotka-Chovanec. Druhý sjezdový den pak bude nejdůležitější hlasování o stanovách, které napoví, jestli ČSSD získá více centralizovaný ráz, zvláště při tvorbě kandidátek všeho druhu.