Zdroj: Reuters/Esam Omran Al-Fetori

VILIAM BUCHERT: Únos Čecha v Libyi se dal spolehlivě předpokládat, žádné výmluvy v tomto případě neplatí

Pohled na mapu boji rozkouskované a znetvořené Libye je zneklidňující. A v tamním komplexu ropných polí Ghaní byl minulý pátek unesen islamisty český zaměstnanec rakouské naftařské servisní firmy Vaos. A stopy vedou přímo k muslimským džihádistům. Únos vyvolává mnoho otázek, jenže z analýzy situace je vidět, že něco podobného se dalo předpokládat.

Z komplexu Ghaní (těžilo se zde 74 tisíc barelů ropy za den) bylo totiž už před dvěma týdny evakuováno do metropole Tripolisu několik desítek zaměstnanců, například 52 Filipínců. Stalo se tak poté, co radikální islamisté zaútočili na ropná naleziště Mabruk, jež jsou od Ghaní vzdálená jen kolem 100 kilometrů. A v posledních týdnech džihádisté ničili i další pole. Alespoň tak situaci popisuje web Libya Herald. Proč ale český zaměstnanec rakouské firmy nadále zůstával na tak mimořádně nebezpečném místě, zatím nevíme. Byly motivem peníze?

V Ghaní bylo v pátek při útoku rebelů zabito 11 strážců objektů. Některým z nich, jak je u islamistů zvykem, byly bestiálně uřezány hlavy. Devět lidí pak bylo uneseno – čtyři Filipínci, dva Bangladéšané, jeden Ghaňan, Rakušan a Čech. O jejich osudu se zatím nic neví.

Situace je to ale nepřekvapivá. Bohužel.

Libye se po pádu diktátora Mu’ammara Kaddáfího z roku 2011 ocitla v chaosu a zachvátila ji naprostá anarchie. Když se vrátíme k pohledu na avizovanou mapu, tak vidíme něco, co v podstatě pro normálního člověka vylučuje, aby v takovém prostředí pracoval. Musí to být v podstatě sebevrah. Platí to i pro uneseného Čecha.

Jak tedy vypadá rozložení sil v současné Libyi a proč by tam člověk za žádnou cenu neměl jezdit? Údaje jsou staré tři týdny a mohl nastat určitý posun. Ukážou nám ale, že každý cizinec, jemuž je život milý, měl už dávno uprchnout.

Libye má dvě vlády a dva parlamenty. Navíc několik dalších území, která ovládají milice místních kmenů a národů. V hlavním městě Tripolisu zůstal kabinet, jenž odmítl odstoupit po loňských volbách a za nímž stojí islamistické milice, které si říkají Libyjský úsvit. Mezinárodně uznávaná vláda sídlí v Tobrúku a ta se opírá o generála Chalífu Haftara, jenž původně vyhlásil radikálům na východě svoji vlastní válku. Haftar byl přitom předtím pohunkem diktátora Kaddáfího. Západ ho ale zcela nepochopitelně podporuje, což je další bláznivý omyl. Jihozápad Libye pak ovládají milice Tuaregů, jinou část jihu ozbrojenci národa Tubu.

Kromě islamistů, kteří jsou v Tripolisu, jeho okolí i na západě země, se však v posledních měsících stále výrazněji prosazují skupiny, jež se hlásí k nejortodoxnějšímu islámu, zavádějí na obsazeném území striktní šarí’u a podporují teroristický Islámský stát, který jim je vzorem. A tady už narážíme na stopu útočníků na naleziště Ghaní, kde pracoval i český občan.

Stačilo sledovat zprávy a pohyb na mapách, aby bylo vidět, že nebezpečí se rychle blíží.

Nejradikálnější džihádisté (bojují i proti jiným islamistům) obsadili pobřežní město Derna a jeho okolí na východě Libye. Mají v rukou část důležitého Benghází a uchytili se dokonce na jihu u hranic s Čadem. Největším problémem pro českého občana mohlo ale být, že dobyli důležité město Sirte (na středomořském pobřeží v centru státu) a z něj vyrazili do okolí. Kromě jiného směr ropná pole na jih od Sirte. Jen od začátku roku zaútočili na několik z nich. A Ghaní, kde byl Čech unesen, leží jen více než 200 kilometrů od Sirte, což na Libyi není „žádná“ vzdálenost.

Varování o tom, že islamisté půjdou tímto směrem a že se budou snažit zničit naleziště, přišlo v poslední době dost. Rakouská společnost Vaos je zjevně neposlouchala, zisk byl přednější než bezpečnost zaměstnanců. A situaci podle všeho špatně vyhodnotila i česká diplomacie a tajné služby.

Jak dopadnou unesení Čech, Rakušan a další, nikdo neví. Pravdou dnes je, že jim jde o život. A jejich prostřednictvím je i Česká republika ve válce s islamisty. Zdravý rozum ale v tomto případě vůbec nezapracoval…