Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: profimedia.cz

JAN JANDOUREK: Prezident Zeman a Česká televize: Čiň ďáblu dobře, peklem se ti odmění

Miloš Zeman pořád nezapomněl na to, jak unikly záběry z doby po jeho zvolení, kdy v televizi na chodbě klopýtal a dožadoval se privilegia popelníčku. Rád by teď Českou televizi „zmáčknul“.

Jenže prezident plete do sebe věci, které k sobě nepatří. Kvalita pořadů nemá nic společného s tím, jak je televize financována. Pochopitelně, že pokud lidé dostanou možnost peníze České televizi nedat, tak někteří ji budou chtít „potrestat“ za to, že se jim nelíbí. Ty peníze pak budou prostě chybět a to je asi tak všechno.

Zeman momentálně zaútočil na Českou televizi, ale ve skutečnosti nenávidí všechna média. Důvod je tak prostý, že skoro nemá smysl o tom mluvit, pan prezident prostě není zobrazován tak, jak by si přál. Je zobrazován takový, jaký je. To je jen jeho problém. Mohl by taky dopadnout ještě mnohem hůř, stačilo by vytáhnout jeho dávné aféry, které odnesl čas, což neznamená, že se vyřešily. Má tolik kostlivců ve skříni, že na ty skříně potřebuje celý Hrad.

Televize jako médium veřejné služby skutečně někdy selhává. Jenže selhává právě ve své nedůslednosti. Kauzy nedotahuje důsledně do konce, vůči politické moci je podbízivá, což je dáno tím, že mechanismy její nezávislosti nefungují. Řešit by se měl zejména tento problém.

„Aby byla stejná startovací čára mezi televizními stanicemi, pak onen návrh na zrušení koncesionářských poplatků považuji za docela rozumný,“ tvrdil Zeman. Jenže on není důvod, proč by měla být stejná startovací čára mezi všemi televizními stanicemi. Politici, ale také občané, nechápou smysl média veřejné služby. Některé služby se prostě tržním způsobem dost dobře zajistit nedají, to si může myslet jen krajní liberál, který nikdy nebude muset snášet důsledky svých experimentů. Že je nějaká zpráva důležitá ještě neznamená, že je také komerčně zajímavá. Nebudeme si na nic hrát, značná část lidí, to je dáno statistickým průměrem, se o důležité věci nezajímá, nebo jim nerozumí a proto je nebude nijak podporovat.

Podle Zemana: „Česká televize by neměla být hlásnou troubou jakékoli politické strany, například TOP 09, a měla by přinášet objektivní a vyvážené zpravodajství, což podle názoru většiny lidí nečiní.“ Pokud jde o „většinu lidí“ musel by to doložit nějakým věrohodným průzkumem, takhle jenom plácá. Že má pocit, že ČT straní TOP 09, je jeho problém. S poplatky to opět nemá nic společného.

Dalším vážnějším problémem ČT je podivné složení mediálních rad, kde nesedí odborníci, ale různé koulařky. Navíc jsou dobrými trafikami, protože se za ně platí. Pokud se tohle nevyřeší, jsou všechny řeči k ničemu. Pokud by se mělo něco udělat s poplatky, tak jen to, že nebudou odvislé od momentální nálady parlamentu.

Nejspíš ale nejde v celé věci o nic tajemného. Možná Zeman jen nezapomněl na to, jak unikly záběry z doby po jeho zvolení, kdy v televizi na chodbě klopýtal a dožadoval se privilegia popelníčku. Pít je nezdravé a kouřit taky. Bez ohledu na to, na jaké chodbě v zemi vyjdou důsledky těchto neřestí najevo.

Ani ten popelníček od ředitele ČT tedy nepomohl. Inu, čiň ďáblu dobře, peklem se ti odmění.