Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Profimedia

Americká vojenská základna v Česku nebude. Bohužel

Ve středu medii proletěla zpráva, že Američané zvažují výstavbu vojenské základny u nás. Měl jsem obrovskou radost. O den později se ukázalo, že šlo o chybu v překladu. Základna - a tudíž větší bezpečí pro náš národ - nebude.

Rusko zahájilo prověrku jaderných zbraní. Přelety ruských vojenských letadel včetně nosičů jaderných hlavic v těsné blízkosti teritoriálních vod zemí NATO jsou na denním pořádku. Podle některých zdrojů byla minimálně v jednom případě přeletu v blízkosti hranic NATO s vypnutými odpovídači, ke kterému startovaly naše alianční stíhačky, na palubě ruského strategického bombardéru jaderná hlavice. V uplynulém roce anektovalo Rusko část Ukrajiny - Krym - a vede celý rok hybridní válku proti sousední svrchované zemi.

V této fázi dějin je nezbytné dát Kremlu najevo, že vyhrožování nikam nepovede, protože jsme ochotni - a schopni - se bránit. Umístit tedy americkou základnu co nejrychleji na našem území, by řádově zvýšilo obranyschopnost naší země. Pro Putina nejsme o mnoho dál než Ukrajina. Proto jasné vyjádření, že jsme schopni účinné obrany (což bez té americké základny fakt nejsme) a že by se Rusku vojenský útok nevyplatil, že by narazilo na tuhý odpor.

My totiž nevíme, zda se, až Putin přitáhne šrouby, na nás naši euroatlantičtí spojenci nevybodnou stejně jako sladká Francie a hrdý Albion v osmatřicátém. Zda nás nevydají za příslib míru. Velkou základnu jejich vlastní armády by bez boje nepříteli ale USA nikdy nevydaly. Proto je pro bezpečnost naší země zásadně negativní, že tu Američané nechtějí mít nic. I když se jim v zásadě vzhledem k servilitě řady českých politiků směrem k Putinovi nedivím.