Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Stanislav Krupař

ANDREA HOLOPOVÁ: Restauracím se sníží DPH. Stát se to mělo dávno, protože konkurenční prostředí je nerovné

Restaurace v České republice platí jednu z nejvyšších daní z přidané hodnoty v Evropě. Aby ministerstvo financí uchlácholilo hospodské, kterým zavádí elektronickou evidenci tržeb, plánuje snížení DPH z 21 na 15 procent. To se ale mělo stát už dávno.

V Rakousku a ve Francii platí restaurace sazbu 10 procent, v Polsku 8 procent a v „drahém“ Lucembursku dokonce pouze tři procenta. Jen čtyři státy EU mají vyšší sazbu než my. Restaurace jsou také znevýhodněné proti fast foodům.

Toto různé zdanění restaurací vede často k obcházení placení daní. Fast foody často účtují nižší DPH i když si jídlo sníte v jejich provozovně a neberete si ho sebou. Jenže to jsou dvě rozdílné daně. Obchodníci v obchodních centrech také můžou uplatňovat trik s „food courty“ – jídlo jíte u stolů a na židlích, které stojí vedle výdejního pultu, ale patří obchodnímu centru, takže si jídlo vlastně berete s sebou a platíte státu nižší DPH.

Už dávno se mělo zdanění jídla srovnat, ať už si ho koupíte v obchodě a uvaříte doma, koupíte ve fastfoodu a vezmete s sebou, nebo ho sníte v restauraci.

Evropská unie dříve nařizovala, že restaurace musí být ve vyšší sazbě DPH. To se před pár lety změnilo, ale Česká republika nikdy nevyužila možnosti vrátit restaurace do nižší sazby.

Nyní ministerstvo financí plánuje snížení DPH pro hospody jako náplast na zavedení elektronické evidence tržeb. Restauratéři budou muset hlásit každou tržbu online a zákazníci budou mít povinnost brát si účtenky. Ministerstvo tak uplatňuje metodu cukru a biče. I po případném snížení bude ale stále v Polsku a Rakousku DPH nižší.

Jestli chce Andrej Babiš bránit daňovým trikům a zvýšit spravedlnost, měl by spíš sjednotit sazbu DPH na 15 procent pro všechny.