Daně

Daně Zdroj: Profimedia.cz

ANDREA HOLOPOVÁ: I v únoru vybralo ministerstvo financí na daních méně než loni. A neumí šetřit

Zatímco v lednu vybral stát na dani z přidané hodnoty (DPH) 28,4 miliardy korun, tedy nejméně za posledních pět let, v únoru se vybralo pouhých 8,5 miliardy. Vládě se tak stále nedaří vybírat daně, jak slibovala. Přestože na tom byla a je postavena politika Andreje Babiše.

Z vládní statistiky o výběru daní vyplývá, že v únoru se na DPH vybralo 8,5 miliardy korun, zatímco loni ve stejném období to bylo přes 14 miliard. Na spotřebních daních se vybralo devět miliard, loni v únoru to bylo 13 miliard. Celkově stát počítá s tím, že za celý rok 2015 přitom budou výdaje z rozpočtu o 100 miliard větší než příjmy.

Ministerstvo financí vysvětluje nižší letošní výběr spotřebních daní tím, že se v minulém roce lidé předzásobili cigaretami před zvýšením jejich ceny právě kvůli dani. Celkově ale vláda počítá s nižším výběrem spotřebních daní oproti loňsku, a to i přes to, že se zvýšily daně na cigarety. Vláda totiž opět zavedla takzvanou zelenou naftu neboli vracení spotřební daně z nafty zemědělcům. S nižším výběrem se za celý rok počítá i u DPH vzhledem k zavedení snížené sazby na knihy a léky.

Lukáš Kovanda, hlavní ekonom finanční skupiny Roklen, však připomíná, že letošní výnosy daní se můžou zdát nízké vzhledem k tomu, že loni se naopak vybralo na daních výjimečně hodně. „Pokud zohledníme tuto skutečnost a pokud budeme celkem realisticky předpokládat, že meziroční pokles je dán opravdu spíše jednorázovými, přechodnými faktory, pak dnes zveřejněná čísla nezavdávají důvod k jakémukoli znepokojení.“

Vláda i ekonomové mohou hledat různá vysvětlení, proč se vládě nedaří vybírat daně. Někteří možná doufali, že ministr financí Andrej Babiš bude lépe vybírat daně nějakým zázrakem nebo lepším řízením resortu.

Nebezpečí ovšem číhá ze dvou stran: Za prvé, když se neomezují výdaje a jen se vybírá méně na daních, hrozí další prohlubování rozpočtového deficitu. Za druhé, socialisté začínají pošilhávat po zvyšování daní. Nedávno uvedla pro server iHned.cz ministryně Michaela Marksová-Tominová: „Pan Babiš slíbil, že zlepší výběr daní, takže čekáme. Jestli je nevybere, pak by se měla zavést sektorová daň.“ O tom hovořil i další významný člen sociální demokracie, ministr vnitra Milan Chovanec. Hnutí ANO ale naposledy včera zvyšování daní ústy svého 1. místopředsedy Faltýnka odmítlo.

Zapomeňme především na to, že by nějaký politik dokázal zázračně vybírat víc na daních. Jediné správné řešení problematických státních financí je šetřit na výdajích.