Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: František Vlček / Mafra /Profimedia

VILIAM BUCHERT: Někdy lze pochválit i Miloše Zemana – za politiku k Izraeli, který Evropa brutálně opouští

Z Miloše Zemana se v mnoha směrech stala pouhá karikatura prezidentství. Nesmyslné výroky, nevtipné bonmoty a vyložené lži, udělaly z české hlavy státu přítěž naší politiky i společnosti. Ale pořád existuje několik oblastí, ve kterých je Zeman dobrým příkladem pro celou Evropu. Například v podpoře Izraele a odmítání módního antisemitismu.


V pondělí Miloš Zeman vystoupí ve Washingtonu v rámci konference vlivné Americko-izraelského výboru pro veřejné záležitosti (AIPAC). A hned po něm se slova na stejném místě ujme izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Ten je teď kvůli jadernému programu Íránu ve sporu s americkou administrativou. Český prezident je přesto pořád jednoznačně na straně Izraele. Je to dobře, protože to je už dnes v evropských poměrech výjimka.

Evropské země jsou už rok v šoku z brutálního jednání a postupu Islámského státu v Sýrii a Iráku. Dokonce proti němu různými způsoby bojují. O to nepochopitelnější je, že současně v poslední dekádě tak významně oslabila v EU podpora Izraele. Přitom židovský stát je jedinou výspou demokracie na Blízkém východě a bariérou, která alespoň nějakým způsobem blokuje postup islamistů světem.

Politici v Evropě se navíc zcela zásadně mýlí v jedné věci – nekritické podpoře Palestinců. Dochází u toho k neustálému vyhraňování se proti Izraeli. Bohužel z toho plyne i nestoudný antisemitismus na našem kontinentu, který sílí a sílí. Nic z toho ale Miloš Zeman nepodporuje. Nepřipojil se k evropskému stádu.

Musíme proto prezidenta v tomto směru ocenit. Měl by ovšem stejně „odvážně“ přistoupit i k agresivnímu ruskému prezidentovi Putinovi.