Lidé na místě tragédie zapalují svíčky

Lidé na místě tragédie zapalují svíčky Zdroj: ČTK

VILIAM BUCHERT: Zabijačková polévka v Brodě a islamisty uřezané hlavy. Co z toho vyvozujeme

Češi jsou nepřekonatelní v disciplíně, která by se dala nazvat „uděláme si srandu i z těch nejvážnějších věcí“. Včera podvečer se objevil odkaz na stránku, která nabízí jídla z restaurací a v nabídce má i hospodu Družba v Uherském Brodě, kde místní občan včera doslova popravil 8 lidí. Co tedy Češi v souvislosti s touto obrovskou tragédií také objevili?

Na stránce www.menicka.cz (nevíme, zda to byl něčí podvrh, to ani není předmětem textu, rozhodli jsme se to navíc včera neuveřejnit), která nabízí jídla, bylo u úterý, v den kdy došlo k masové vraždě, uvedena u restaurace Družba v Uherském Brodě „zabijačková polévka“. Někdo v tom hned objevil symboliku, jiný (což už je skutečně trapné) dokonce něco vtipného.  

Jak se nás ale ve skutečnosti, podobně hrůzné události dotýkají? A jak na ně následně reagujeme?

Prakticky vždy (weby, blogy a sociální sítě jsou v tom nepřekonatelné) se i zcela vážné věci někdy „otočí“ v legraci. Bez ohledu na to, že se není čemu smát. Horší ovšem je, že to někdy devalvuje celou diskusi.

Je to jen pár týdnů, co islamisté spáchali v Paříži teroristické útoky. Celý demokratický svět hovořil o tom, že si nenecháme omezovat svobodu. Uskutečnilo se pár demonstrací a jede se opět ve starých kolejích. Radikální islamisté dál vykřikují svá hesla proti Západu, mnozí Evropané dál tolerují protižidovské výpady. V Bruselu dál vymýšlejí další a další regulace a zákony, bez ohledu na to, co se kolem děje. Nic se nezměnilo. Je snad ještě někdo pořád Charlie?

V souvislosti s masovou vraždou v Uherském Brodě se pak okamžitě objevily spekulace, že pachatel je psychicky nemocný. Bez ohledu na to, zda někdo o tom něco konkrétního věděl. Pohled na skutečně duševně nemocné se tím dál u veřejnosti zhoršuje. Místo pomoci je zřejmě čeká ostrakizace. Ministr Chovanec pak hbitě uvažuje o možném omezení držení střelných zbraní. Proč? Kdo bude chtít skutečně vraždit, si zbraň a cestu k nesmyslnému činu vždy najde.

Už někdy v roce 2012 a 2013 se objevovaly obrázky a videa z poprav lidí v Sýrii. Islamisté je mučili, usekávali jim ruce, přibíjeli je na kříže, kamenovali je. Nikdo na to ale v podstatě nereagoval. Evropa vůbec ne. Co nám je po nějaké Sýrii… Až když začal Islámský stát popravovat občany Západu, tak přišlo bombardování a silná slova (Obama, Hollande, Zeman i další). Proč ne předtím? Opět – nic se přece nezměnilo, vše se jen opakuje.

Jatka v Uherském Brodě a popravy, které provádí Islámský stát, totiž propojují některé důležité vnějškové jevy. Rychle se nad nimi „vzrušíme“, žádáme řešení, ale to vše trvá jen chvilku. Pak většina lidí „jede“ zase dál – web, Facebook, smartphone, web, Facebook, smartphone… Změny, které by měly přijít, se proto odkládají na neurčito.