Tomio Okamura

Tomio Okamura Zdroj: ČTK

VILIAM BUCHERT: Puč v Úsvitu: Okamura své hnutí tak dlouho „dojil“ a omezoval, až ho to semlelo

Pofiderní hnutí Úsvit přímé demokracie mělo pouhých 9 členů a jeho šéf Tomio Okamura odmítal, aby do něj vstupovali další lidé. Důvod byl jednoduchý – mohl by ztratit absolutní kontrolu nad činností spolku a zejména nad jeho financováním. Jenže jak se dalo čekat, podobný postup nakonec vedl k vnitrostranickému puči. A za ten si může Okamura sám.

V jiné variantě se tak po několika letech opakuje příběh Věcí veřejných, které ve volbách v roce 2010 získaly 10,88 procenta hlasů (volilo je 569 127 lidí) a dnes z nich nezbylo prakticky nic. Voliči naivně uvěřili nesmyslným slibům a vše se zopakovalo i v případě hnutí Úsvit.

Okamura postavil program, kampaň i celou činnost své formace pouze na své osobě. To může ale vždy vystačit jen na chvilku. Ukázalo se, že Tomio Okamura se svými rasistickými a xenofobními výroky je nepřijatelný i pro vlastní poslance, kteří se vzbouřili a provedli klasický vnitrostranický puč.

Excentrický Okamura doplatil zejména na to, že ponechal Úsvit uzavřený a tím postupně i ztrácel podporu veřejnosti. To nemohlo zůstat bez následků. Podivné a podezřelé byly i přesuny peněz uvnitř hnutí. I podle informací, které už před časem získal Reflex, některé peníze končily za údajné služby přímo u předsedy Úsvitu přímé demokracie.

Jak pak v úterý uvedl web hnutí, tak Okamura se ještě na poslední chvíli „pokusil prosadit přijetí dvou nových členů, svého asistenta Jaroslava Staníka a poslance Jaroslava Holíka, s cílem manipulovat poměry pro hlasování v hnutí. Konference tento požadavek nepřijala s tím, že není schválen systém a procedura pro přijímání nových členů“. A v tom byl i největší problém. Úsvit se nijak nerozvíjel a to ho postupně oslabovalo.

Trik Okamury zatím prohlédla alespoň větší část jeho bývalého poslaneckého klubu. Jenže v případě voličů to nemusí být stejné. Odpadlíci od Úsvitu, kteří chtějí vytvořit novou stranu, přitom podle všeho nemají velkou šanci uspět.

Ovšem Tomio Okamura se jistě ještě pokusí o reinkarnaci své politické kariéry. Puč v Úsvitu je ale pro něj zdrcující zprávou, protože v příštích letech omezí jeho manévrovací prostor a bude mu věřit stále méně lidí.

Je ale otázkou, kdy se objeví další podobný mesiáš a kolik voličů mu opět naletí.