Uherský Brod

Uherský Brod Zdroj: ČTK

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Jatka v Uherském Brodě: Memetická infekce dorazila už i k nám...

Nebylo otázkou zda, ale kdy a kde se něco, jako dnes po poledni v Uherském Brodě, stane i v Česku. Střelba do lidí se stala memetickou infekcí, a právě dorazila z Ameriky i k nám. Obávám se, že masakr v Brodě ale nebyl poslední...

V posledních dvaceti letech jsem si pokaždé, když někde v USA (ale i v Německu, Izraeli nebo Skandinávii) začal nějaký magor střílet do lidí, a vraždit zcela nevinné osoby, říkal, kdy se něco podobného objeví i u nás. Kdy memetická infekce střelby dorazí do České republiky.

Pokud se někdo chce zabývat memy hlouběji, doporučuji knihu Teorie memů, tam je najdete popsané podrobně. Pro účely tohoto článku ale stačí, když slůvko „mem“ vysvětlím jako myšlenku, postoj, gesto, případně nějaký konkrétní čin, který má tendenci být přejímán ostatními. Když dojde k přejímání a šíření, hovoříme o memetické infekci - anebo prostě o módě.

Palba do nevinných je mem. Ať už je střelba zcela bez příčiny (jak to dělají američtí studenti), nebo pod záminkou nějaké bizarní nesnášenlivosti (jak to učinil před dvaceti lety v Jeskyni proroků izraelský ultrapravičák Baruch Goldstein, který postřílel při modlitbě 29 muslimů, nebo jak to provedl v Norsku Anders Breivik). V obou případech vzniká mem masakru a šíří se. Stává se módou.

Pokud někomu přijde teorie memů přitažená za vlasy, nechť vzpomene klasiků. Wertherův syndrom je nejstarší známá zhoubná memetická infekce naší civilizace. Poté, co vyšel v roce 1774 Goethův román Utrpení mladého Werthera, mladí muži z lepších rodin, kteří se s hlavním hrdinou identifikovali, začali hromadně páchat sebevraždy. Po vzoru románového hrdiny Werthera. Šebevražda prostě přišla do módy.

Podobnou memetickou infekcí, módou, je i střelba do davu. Začalo to v tradičně přezbrojených USA, ale v posledních letech se palba do nevinných objevuje i v Evropě. Od německých středoškoláků až po Breivika. Nyní tato myšlenková dorazila i k nám.

Střelec z Uherského Brodu volal před činem do televize. „Řekl mi, že mu spousta lidí ubližuje, že je šikanovaný a úřady mu nechtějí pomoci, proto to bere do svých rukou. Že má pistoli, rukojmí a zařídí se po svém,“ řekl iDNES.cz reportér Primy Pavel Lebduška, který se střelcem hovořil.

Prostě - duševně labilní kverulant se chytil memetické infekce, memu, který viděl v televizi. Cítil se podle všeho celkově ublížený, a chtěl si to s někým vyřídit. A v mediích je tolik zpráv o vyšinutých střelcích, že i toho uherskobrodského střelce napadlo svou psychickou krizi řešit masovou vraždou. Pro cvoky se hromadné vraždění nevinných stalo módou.

Střelec z Brodu je mrtev a kausa je u konce. Memetická infekce hromadné palby do nevinných je však už ve veřejném prostoru dostatečně ukotvena, i v naší knedlíkové zemi. Proto se bohužel dá očekávat, že tato střelba byla sice první podobnou velkou tragickou událostí u nás, ale rozhodně ne poslední.

Vstanou noví atentátníci, když přišlo střílení do módy, stala se z něj memetická infekce i v Česku. Prakticky nelze zabránit tomu, aby se masakrem neinspirovali i další lidé a nezabíjeli znovu. Takže - přestože nevíme, kdy a kde - je možné určitě počítat s tím, že nebude trvat dlouho a nějaký jiný tuzemský magor začne pálit do lidí i někde jinde. Bohužel…