Registrační, nebo buzerační pokladna?

Registrační, nebo buzerační pokladna? Zdroj: Profimedia.cz

JIŘI X. DOLEŽAL: Registrační pokladny mohou zcela otrávit život mnoha malým živnostníkům

Ministerstvo financí chce zavést pro živnostníky povinné registrační pokladny, které budou online připojené na berňák. Když se návrhem zabýváte podrobněji, nabízí se místo registrace, spíše slovo „buzerace“.

 

Když jsem si přečetl v novinách, že se budou zavádět online registrační pokladny, nijak mne to osobně nezaujalo. Chápu, že stát chce bojovat proti daňovým únikům, a když si představím, kolik tržeb přiznají třeba moji spřátelení Vietnamci ze zelinářství u nás v ulici... A že tam mají fakt plno. Daně ale, jak jsem přesvědčen, skutečně. Takže zavést do maloobchodu s velkoobratem registrační pokladnu je celkem pochopitelný krok.

Pak jsem se ale dozvěděl, že situace je mnohem horší. Že až mi přijde instalatér vyměnit splachovadlo, tak s sebou bude mít mobilní registrační pokladnu mobilně připojenou k síti a tři stovky za výměnu plováku mi bude muset doložit online zaregistrovanou účtenkou. A že si vlastně budu muset pořídit také. Jsem pracovníkem našeho nakladatelství v zaměstnaneckém poměru, ale mám živnostenský list na besedy či a fotky, a občas publikuji v nějakém specializovaném časopise, třeba o trilobitech.

Je sice pravda, že za loňský rok jsem měl z tohoto zdroje zisk tisíc dvě stě korun, ale bral jsem to v hotovosti, takže se nově budu muset před inkasem ze své registrační pokladny přihlásit berňáku. I rozhodl jsem se, že přestanu přijímat za ty dvě besedy a jeden článek ročně honorář v hotovosti a budu si vše nechat posílat jen na účet.

Následně jsem zjistil, že registrační online pokladny budou muset mít i živnostníci, kteří v hotovosti neinkasují. Tedy i já. Nejlevnější mobilní registrační pokladna, co jsem našel, stojí osm tisíc, a asi k ní taky budu potřebovat mobilní tiskárničku, a samozřejmě simkartu pro tu pokladnu, abych se mohl například z přednáškového sálu kulturního domu v nějakých Bobrdovicích spojit s berňákem. Takže trvalý poplatek asi tři stovky měsíčně za další připojení.

Tak nevím: Mám si začít shánět besedy přes nějakou agenturu, aby mi pro příště zaplatily alespoň potřebné nově zaváděné technické vybavení? A mám zůstat u té jedné či dvou besed ročně, jak mám teď, a dotovat si pokladnu z platu? Anebo mám jít vrátit živnostňák? Zatím nevím. Zatím vím jen to, že projektu by se nemělo říkat zavedení registračních, ale „buzeračních“ pokladen.