V novele zákona o vinařstí je ve hře zákaz prodeje stáčeného vína

V novele zákona o vinařstí je ve hře zákaz prodeje stáčeného vína Zdroj: Profimedia.cz

ANDREA HOLOPOVÁ: Chystaný zákaz prodeje sudového vína je dalším hřebíkem do rakve drobného podnikání

Ministerstvo zemědělství chystá novelu zákona o vinařství. Jednou z chystaných variant je podle úřadu kompletní zákaz prodeje sudového vína. Vinárny by pak mohly prodávat jen dražší vína v lahvích. Spolu s chystaným zákazem kouření, novými byrokratickými výkazy a registračními pokladnami jde o další hřebíček do rakve drobného podnikání v České republice.

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) v tiskové zprávě před týdnem uvedl, že chce bojovat s daňovými úniky a černým trhem. „Černý obchod s vínem poškozuje trh a úniky na daních způsobují velké škody státu, proto proti nelegálnímu obchodování zasáhneme razantněji než doposud. Posílíme kontrolu v prodejnách a na tržnicích. Společně s vinaři budeme jednat o možných úpravách vinohradnictví a vinařství,“ uvedl Jurečka. Zároveň se pan ministr vyjádřil, že chce uspořádat „kulatý stůl“, kde by s „relevantními nevládními organizacemi“ a vinařskými odborníky o podobě novely zákona o vinařství diskutoval.

Podle deníku MF Dnes však ministerstvo chystá variantu novely zákona, podle které by přímo ze sudů mohli víno prodávat jen samotní pěstitelé ve svých sklípcích. Vinárny by tak mohly odebírat víno třeba v PET lahvích, originálně balených výrobcem. To samé by se týkalo vinoték, které prodávají víno „přes ulici“.

Plán ministerstva kritizuje Vinařská asociace. Jak uvedl pro Český rozhlas místopředseda asociace Jiří Maděřič, „brutální omezení prodeje (sudového vína) by znamenalo konec velké části odběratelského řetězce pro malé a střední vinaře, které své prodeje realizují hlavně prostřednictvím vinoték“.

Vinaři mají výhodu, že na rozdíl od piva nebo alkoholu se z vína (krom šumivého) neplatí spotřební daň. Má se z něj platit jen DPH ve výši 21 procent. A stát má zřejmě obavu, že se mnoho prodejců a vinařů platbě DPH vyhýbá. Je ale mýlkou si myslet, že další regulací začnou lidé ochotněji platit daně, protože každou regulaci lze obejít. Problém je ve výši daní. Kdy už to politici pochopí?

Hodně lidí věřilo, že za této vlády bude líp. Proto asi i mnoho živnostníků volilo Andreje Babiše. Jediné, čeho se ale živnostníci dočkali, jsou nové a nové regulace.

Schválili jim nové povinné elektronické výkazy o tržbách, chystají na ně nové registrační pokladny a před schválením je zákaz kouření v barech, vinárnách a restauracích. A teď by ještě chtěli zakázat prodávat víno tak, jak se nejčastěji prodává – ze sudů. Tento postup je principiálně špatný. Hledí totiž na živnostníka primárně jako na podvodníka. Jako podvodníci se ale spíš chovají politici, kteří populisticky slibují „řešení“, která ve skutečnosti problém nikdy nevyřeší.