Livia Klausová

Livia Klausová Zdroj: ČTK

VILIAM BUCHERT: Kauza Livie Klausová a hlouposti služebního zákona

Livia Klausová, manželka exprezidenta a česká velvyslankyně na Slovensku, by měla podle zákona o státní službě skončit předčasně ve své diplomatické funkci. Důvodem je její věk 71 let. To ale pouze dokazuje, že takzvaný „služební zákon“ (jako téměř každý zákon) obsahuje i mnoho nesmyslů.

Zákon o státní službě č. 234/2014 ve svém paragrafu 195 skutečně praví: „Vznikl-li podle § 185 až 188, § 190 až 192 nebo 194 služební poměr osobě, která přede dnem jeho vzniku dovršila věk 70 let, skončí uplynutím kalendářního roku, v něm vznikl.“

No a od 1. července vstoupí podle tohoto zákona do služebního poměru i všichni diplomaté. Jenže česká obdoba zákona oproti jiným zemím EU nepočítá s žádnými výjimkami. Proto v budoucnu nebudou diplomaté mířící do zahraničí smět být starší než 65 let, aby na ambasádě mohli vydržet předpokládané čtyři roky.

Zní to sice na první pohled rozumně, ale například právě diplomacie je „disciplína“, ve které hrají zkušenosti a kontakty podstatnou roli. A těch lze někdy docílit až ve vyšším věku. Proč by tedy nemohl podobnou práci začít vykonávat člověk, který je i o něco starší než 65 let? Je už snad navždy odepsaný? V době, kdy se věk do důchodu neustále prodlužuje a kdy se lidi dožívají stále vyššího věku?

Záležitost kolem velvyslankyně Livie Klausové tak jen ukazují, že žádný zákon, a nemůže to tak být ani při nejlepší vůli jeho tvůrců a schvalovatelů, není dokonalý. Zaráží spíše, že na lidi v podobném věku, který má paní Klausová, zákonodárci prostě nemysleli. Na určitou dobu se to dalo vyřešit výjimkou a je jasné, že po několika letech by byl problém vyřešen důstojným a předčasným odchodem z funkce.

Podstatou problému ale je, že zákon omezuje lidi na základě věku. Důkaz, že u některých povolání by už neměl být zaměstnáván člověk starší 65 let, přitom neexistuje. Každý lidský osud a život je zcela individuální. Někdo může pracovat dlouho a skvěle, jiný člověk zase naopak odchází na odpočinek dříve. Jenže na to už žádný zákon nemyslí a vítězí hloupé sociální inženýrství.