Maskoty hokejového šampionátu v Praze a Ostravě jsou Bob a Bobek, králíci z klobouku

Maskoty hokejového šampionátu v Praze a Ostravě jsou Bob a Bobek, králíci z klobouku Zdroj: Organizační výbor Mistrovství světa v hokeji 2015

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Lístky na šampionát v hokeji jsou drahé. Anarchisté, kašpaři moderní doby, najednou mlčí

Před časem jsem se ze zpráv dozvěděl, kolik budou stát lístky na zápasy chystaného hokejového mistrovství světa v Praze a Ostravě. Od té doby přemýšlím, kde proti šampionátu budou demonstrovat naši stateční anarchisté a recitovat přitom Jiřího Wolkera. Nic se ale neděje.

Česká televize v hlavním zpravodajství (jinak nemá šanci informace ze sportu k mé osobě doputovat) referovala o cenách vstupenek na chystané mistrovství světa v hokeji. Protože jsem nevěděl, že se nějaké mistrovství koná, vyslechl jsem si zprávu se zájmem. A ceny vstupného mne zaujaly. Balíček vstupenek stojí - pokud se bavíme o "horších", méně divácky atraktivních dvou zápasech základní skupiny - 2980 korun. Balíček na finále a 3. místo stojí 14 380 korun.

Aby tady nedošlo k omylu - jako pravičáka mě ty ceny fakt nepohoršují. Jednak o ceně rozhoduje trh, a ty vstupenky za celkem solidní sumy byly rozebrány za pár minut. Pak je mi vcelku jedno, co si kdo investuje do své soukromé zábavy, jako je sledování hokeje. Taky si od nikoho nenechávám kecat do toho, kolik utratím za trilobity. A konečně - mistrovství světa v tak atraktivní a oblíbené sportovní disciplině, jakou hokej podle všeho je, je zcela prestižní záležitostí a je pochopitelné, že dostat se tam není jen tak.

Existuje však početná skupina jedinců, kteří výdaje na zábavu druhých kritizují a demonstrují proti nim. Najednou je ale ticho.

Konkrétně mám na mysli anarchisty, kteří v minulosti demonstrovali proti Plesu v Opeře. Že prý tam jsou tak drahé lístky, že nemůže jít plesat běžný pracující, a že je to hanba kapitalismu. Jenže ceny vstupenek na Ples v Opeře jsou řádově velmi podobné cenám na mistrovství světa v hokeji. Proti šampionátu však, na rozdíl od plesu, z naší mladé levice nedemonstruje nikdo. A přitom levice tvrdí, že se mají lidé i jevy poměřovat stejným metrem.

Takže: Pokud se anarchisté vzpamatují a uspořádají proti šampionátu demonstraci, že je tam drahý vstupný a dělník na to prostě nemá, jdu demonstrovat s nimi, převlečen za Annu Proletářku. Pokud ovšem - na rozdíl od plesu - demonstrovat proti drahým vstupenkám na hokej nebudou, jen tím potvrdí svou společenskou pozici kašparů postmoderní epochy.