Kouření v hospodě. Kdo koho tady omezuje?

Kouření v hospodě. Kdo koho tady omezuje? Zdroj: Profimedia

ANDREA HOLOPOVÁ: Regulace kouření v restauracích se změnila v politikaření. ČSSD a ANO se populisticky trumfují

Poslanci hnutí ANO se ve středu pokusili v Poslanecké sněmovně zařadit k jednání svůj návrh zákona o úplném zákazu kouření v restauracích. Neuspěli, protože se proti jejich požadavku na přednostní hlasování postavila sociální demokracie. Hned dvě vládní koaliční strany se tak populisticky předhánějí, kdo kouření bude regulovat dřív.

Poslanci ANO chtěli do současného zákona, který již zakazuje kouření ve školách, zdravotnických zařízeních, kinech a dopravních prostředcích, přidat odstavec o zákazu kouření v „zařízeních společného stravování“ - což jsou jídelny, restaurace a bary.

Poslanci jejich požadavek, aby se o návrhu hlasovalo, zamítli. Proti projednání se postavila především ČSSD. Ne ale proto, že by si zákaz kouření nepřála. Naopak. Sociální demokraté mají připravený vlastní návrh svého ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka. Podobný návrh už dříve také prosazoval exministr zdravotnictví Leoš Heger z TOP 09.

Němečkův návrh přitom jde ještě dál než návrh Babišova hnutí. Chce, aby v restauracích byl na jídelním lístku nějaký nealkoholický nápoj, který by byl levnější než pivo.

Zatímco vládní návrh chce zakázat kouření od ledna 2016, poslanci ANO navrhují, aby zákaz platil ihned, tedy do měsíce od jeho vyhlášení.

Poslanec Vondráček (ANO) už v říjnu neuspěl s požadavkem, aby se o jeho „nápadech“ hlasovalo v prvním čtení bez další rozpravy, a jeho návrh je zařazen na jednání sněmovny a hlasovat se o něm mělo na této schůzi. Pokud se ale hlasování nestihne, bude návrh odročen.

Vládní strany se evidentně předhánějí v regulování a soutěží, kdo bude restaurace regulovat více a dříve.

Pokud u toho někdo nabyl dojmu, že regulace kouření v restauracích a barech neprošla, raduje se předčasně. Jde jen o politikaření vládních stran a nové přísné regulace nás podle všeho neminou.