Netanjahu

Netanjahu Zdroj: Profimedia.cz

JAN JANDOUREK: Netanjahu jede do USA, Bílý dům se ale urazil a demokraté vyzývají k bojkotu návštěvy

Rostoucí počet amerických zákonodárců z Demokratické strany Baracka Obamy chce bojkotovat návštěvu izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Ten má do Spojených států přijet příští měsíc. Republikáni pohněvali Bílý dům, protože s ním návštěvu předem nekonzultovali.

Izraelský premiér, který patří k středo-pravicové straně Likud, navštíví americký Kongres, aby tam pronesl 3. března projev. Jenže neobvyklý způsob, jakým byl Netanjahu pozván, a to bez koordinace s Bílým domem, leží Obamovým demokratům v žaludku.

Republikánská strana teď v Kongresu vládne, což prezidentovi komplikuje práci. Mezi zákonodárce, kteří se nechtějí účastnit projevu izraelského premiéra, patří James Clyburn, třetí nejvýše postavený demokrat ve Sněmovně reprezentantů, a vlivný politik Raúl Grijalva. Viceprezident Joe Biden se nezúčastní, protože bude v té době v zahraničí. Nancy Pelosiová, bývalá předsedkyně Sněmovny reprezentantů, sdělila, že se zatím hodlá zúčastnit, ale naznačila, že může změnit názor. Podle ní je smutné, že k takovéto situaci vůbec došlo.

Problémem je, že Spojené státy jsou největším a tradičním spojencem Izraele. Spory o návštěvu Netanjahua mohou vyvolat dojem, že Washington už židovský stát nepodporuje, což je v době boje s teroristickým Islámským státem pro Obamu nemilé. Navíc demokraté budou potřebovat příští rok i podporu židovských voličů, kterých žije v USA několik miliónů. Navíc jsou vlivní a často i bohatí.

Nadto se čeká, že Netanjahu bude při své návštěvě naléhat na Spojené státy, aby uvalily přísnější sankce na Írán. Do toho se Obamově administrativě nechce, protože teď Spojené státy vedou obtížná vyjednávání o íránském nukleárním programu. Prezident a jeho lidé proto stále odolávají výzvám k prohloubení sankcí. Bílý dům a některé západní země, včetně Británie, se domnívají, že zavedení nových sankcí by posílilo konzervativní elementy v Íránu, jež by tak dostaly záminku k odmítnutí dalších mírových rozhovorů. Bojí se také vojenské konfrontace. Demokratům vyhovuje, že se jednání o sankcích protahuje, protože tak má vláda větší prostor na jednání.

Jde také o volby

Cestu do USA podnikne Netanjahu pět týdnů před březnovými volbami v Izraeli, což by mu mohlo získat voliče a poukázat na hlavní téma kampaně, tedy to, že premiér je pořád tím správným lídrem, jenž dokáže řešit bezpečnostní hrozby.

Kritické hlasy se ozývají i ze strany Izraelců. Izrael zahájil disciplinární řízení proti třem diplomatům, kteří kritizovali premiéra Benjamina Netanjahua a také ministra zahraničí Avigdora Liebermana. O nejvyšších politicích se kriticky vyjádřili na Twitteru. Izrael si předvolal z Bernu velvyslance Jigala Kaspiho, jenž se nechal slyšet, že projevem v Kongresu Netanjahu přispěje k dalším problémům ve vztahu Izraele se Spojenými státy.

Bývalý pracovník izraelské diplomacie Alon Liel soudí, že diplomaté se takto chovat nemají. „Je mezinárodním pravidlem, že diplomat zastupující svou zemi veřejně nezpochybňuje politiku vlády. Podle mého názoru musí po tom, co učinil velvyslanec ve Švýcarsku, následovat demise. O důsledcích velmi dobře věděl,“ komentoval to Liel v rozhlase.

Bez ohledu na to, jaké hry hrají politici doma, je situace kolem Íránu a jeho zbraní, vážné téma. A to i přes to, že nyní je dění v oblasti zastíněno aktivitami takzvaného Islámského státu. Izrael opakovaně varuje před zmírněním tlaku na Írán a považuje takový postup za naivní. Často se objevuje z úst izraelských představitelů paralela s Československem a mnichovskou zradou z roku 1938. Izraelci mají pocit, že mají být obětováni, aby byl zachován iluzorní mír.