Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

V lednu přešlo do Maďarska 10 tisíc ilegálních běženců z Albánie. Proč to nikdo neřeší?

Hranici EU v Maďarsku překračuje stále více běženců, uvádí BBC. Přecházejí přes les ze Srbska a pochází z Albánie. Směřují do Německa a Rakouska. Jen za leden podle maďarské policie překročilo hranici deset tisíc osob.

Britský server BBC cituje starostu příhraničního města Asotthalom Laczlá Torockaie, podle kterého vlna uprchlíku začala loni v létě, kdy hranici překračovalo několik desítek lidí denně. Teď je to prý několik tisíc denně.

Maďarsko nemá speciální pohraniční službu a kontrolu hranic provádí běžná policie. Starosta obce Asotthalom uvádí, že když policie uprchlíky zadrží, odváží je do uprchlického centra ve městě Széged, kde jim vezme otisky prstů a propustí je. Oni pak ale dál pokračují na své cestě dál za Západ.

Uprchlíci utíkají nyní z důvodu uvolnění restrikcí, které jim dříve komplikovaly cestu z Kosova do Srbska. V Kosovu jim vadí mizerná ekonomická situace a mafie. Když se dostanou do Maďarska, ocitnou se v „schengenském prostoru“ a můžou se snadno bez pasů dostat do dalších zemí EU, které mezi sebou zrušily kontrolu hranic.

Většina uprchlíků mluví albánsky a pochází z Kosova, nejnovějšího státu Evropy, který vznikl oddělením od Srbska. Kosova má asi 1,8 milionu albánsky mluvících obyvatel a převládajícím náboženstvím je islám.

Nezávislost Kosova uznala přibližně polovina členských států OSN, mezi nimi i Česká republika. Naproti tomu Slovensko či Španělsko nezávislost Kosova neuznává a provincii Kosovo považuje za součást Srbské republiky.