Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Tři miliardy navíc do sportu? To je vtip?

Ve večerních Událostech, komentářích jsem nevěřil vlastním očím. To si ze mne vláda dělá srandu? Tři miliardy do sportu navíc z mých daní? Jasně, fyzkultura je důležitá, ale neměl by přece jen stát více než fyzičku podporovat myšlení?

Vždycky když píšu proti sportu, spousta čtenářů v komentářích píše, jak provokuju a trollím. Nikoliv, netrollím a neprovokuju, tento text je výrazem mého hlubokého vnitřního přesvědčení.

Především — nemám nic proti sportu, naopak, je zdravý a pro člověka je fyziologicky nejpřirozenějším sportem běh. Je nám geneticky dáno uštvat antilopu. Takže běh by měl být od dětství rozvíjen pro podporu veřejného zdraví, a to i proto, že je to sport nejen nejpřirozenější, ale také nejlevnější, vietnamské kecky za stovku dvakrát do roka unese i chudá rodina s více dětmi. Stát na jeho rozvoj může udělat jediné — za tři sta tisíc rozběhnout velký internetový projekt „Běháme pro zdraví“, kde budou mezi sebou moci školáci závodit, kolik, za jak dlouho a kam doběhli, budou tam probíhat soutěže škol a vůbec dělat vše možné pro to, aby dálkově běhat bylo mezi dětmi in. Pokud ale chce nějaký rodič, aby se potomek věnoval jachtingu, ať mu to zaplatí.

Nyní se však od ministra školství dozvídám, že stát chce zavádět matriky sportovců a nalít do sportu další tři miliardy. Doslova mne to zvedlo ze židle. Počítám-li to dobře, je jedno promile peněz nově vynaložených na čutání do meruny rovno třem miliónům korun českých.

A teď si prosím představte, kdyby to jedno promile ministr věnoval na rozvoj zařízení tupu: Kluby mladých sběratelů fosilií. Kluby mladých literátů. Kluby čtenářů antické literatury. Kluby mladých archeologů, astronomů, entomologů, coleopterologů, sběratelů mušlí, zájemců o historii... Takových subjektů, jež by významně přispěly k růstu vzdělanosti a kulturnosti našeho národa, bychom museli najít tisíc, abychom vyčerpali tři miliardy. A každý z té tisícovky subjektů by dostal tři milióny. Když dostane učitel dějepisu tři tisíce měsíčně za to, že ve svém okrese povede kroužek mladých archeologů a zájemců o historii, budou jich do týdne po republice stovky. Stejně jako stovky mladých básníků, matematiků, kybernetiků a vůbec lidí, které baví trápit a posilovat nikoliv tělo, ale mozek.

Na provoz všech mnou jmenovaných kroužků nejsou peníze. Je nehorázné, že v takové situaci stát najde tři miliardy na hopsologii. Pevná a trénovaná těla mladých sportovců mají určitě rády dámy, ale rozvoji lidstva při vší úctě k bicepsům přispěly mnohem víc pevné a trénované mozky.