Řecko ohrožuje „run na banky“, lidé vybírají vklady v obavě z výsledků voleb

Řecko ohrožuje „run na banky“, lidé vybírají vklady v obavě z výsledků voleb Zdroj: profimedia.cz

MIROSLAV CVRČEK: Řecko zatlačené do kouta: V březnu může být bez hotovosti

Evropská centrální banka (ECB) včera v noci překvapivě odřízla Řecko od zdroje části financování. ECB tím jednak jednoznačně vstoupila na pole čisté politiky, jednak na konci února může Řecko od zdroje likvidity odříznout úplně.

Rada guvernérů ECB zrušila opatření, podle něhož mohla ECB přijímat od řeckých bank řecké státní dluhopisy jako kolaterál a bankám výměnou dodávat likviditu. I když standardní pravidla zapovídají ECB takto přijímat dluhopisy se zvýšeným rizikem bankrotu, dosud ECB aplikovala výjimku v rámci všeobecných „záchranných“ snah.

Pozoruhodné je, že tuto výjimku teď zrušila čistě kvůli politickým záležitostem – nová řecká vláda vyjednává s evropskými politiky o změně podmínek splácení řeckého dluhu (takových změn v minulých let byla celá řada), ale drtivá většina lídrů zemí eurozóny to odmítá. ECB se tak připojila k politickému tlaku na Řecko, což na jednu stranu není obvyklé (alespoň ne takto otevřeně), na druhou stranu tím ECB přiznává skutečný stav.

Horší pro Řeky je, že na konci února může ECB odstřihnout řecký bankovní systém i od likvidity z krizového programu ELA. Už teď Řekové ze svých bank vybírají vklady v hrůze před tím, že později je z bank už nedostanou, protože zkrachují. Pokud ECB myslí své hrozby vážně, banky mohou začít krachovat už na konci jara. Spíš ale hraje na to, že se pod touto hrozbou řecká vláda podřídí Bruselu a Frankfurtu (sídlo ECB).

Nový řecký ministr financí Janis Varoufakis přitom celkem upřímně na varování před řeckým bankrotem odpovídá, že Řecko v bankrotu už dávno je. Je si jist, že Řecko nedokáže vybřednout z krize se současným dluhem za nynějších podmínek.

Řecko je v koutě.

Sledujte Miroslava Cvrčka na Twitteru