Korupce

Korupce Zdroj: Marek Douša

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Zákon o státní službě legalizuje korupci

V průběhu rituálních tanců kolem služebního zákona bohužel nikdo neupozornil na to, že tato nová norma legalizuje korupci státních úředníků. V tomto znění je zákon směšný a je potřeba ho okamžitě novelizovat.

Zákon o státní službě č. 234/2014 sbírky v oddílu Povinnosti státních zaměstnanců (§ 77, bod j) praví: „Státní zaměstnanec je povinen v souvislosti s výkonem služby nepřijímat dary nebo jiné výhody v hodnotě přesahující částku 300 Kč.“ Konec citace.

Když se nad formulací zamyslíme, snadno zjistíme, že - ač to tam není výslovně řečeno - zákon o služebním poměru dovoluje úředníkům přijímat úplatky do hodnoty tří set korun zcela legálně. Je pravda, že tři kila nejsou velké peníze, ale dá se za ně udělat radost mnoha pochoutkami. Na tři sta přijde láhev dobrého vína, a dokonce i půllitrovka lepší kořalky. Tři krabičky dražších cigaret. Šiška uheráku. Krabička belgických pralinek. Anebo dva gramy marihuany, pokud máte slušného dealera. Což nevíme, jak ve státní správě funguje…

Státní úředníci nebývají příliš výkonní, takže jim nepřiznejme více než jednoho odbaveného klienta za hodinu. Při legálním přijímání darů do hodnoty tří set korun si tak za jediný pracovní den může plně legálně státní úředník nasbírat pochutiny za dva tisíce čtyři sta korun, což měsíčně činí čtyřicet osm tisíc korun českých na úplatcích v podobě drobných darů. A legálně.

Podobné opatření vážně ohrožuje české úřednictvo. Pokud budou lidé ve státní službě přijímat takové množství pochutin, tabáku, alkoholu a drog, ztloustnou, propadnou alkoholismu, narkomanii a umřou. Proto je načase služební zákon změnit. Nové znění zákona je nasnadě. Umožní úředníkům vybírat ty tři stovky od klientů v hotovosti, a zruší jejich honorování ze státního rozpočtu. Úředníci, kteří neberou plat a žijí jen z úplatků, přijdou totiž stát mnohem levněji, a tak koaliční sliby o vládních úsporách konečně dojdou naplnění.

Ale představme si i variantu, že lobbista či kmotr se skutečně rozhodně státního úředníka uplatit. Pokud mu dá každý den několikrát hotové peníze v řádu malých částek, dal by se úplatek legalizovat.