Vláda

Vláda Zdroj: ČTK

Jak bude vláda plnit své sliby? V lednu vybrala na DPH nejméně za pět let

Za leden se do státního rozpočtu na DPH vybralo 28,4 miliardy korun. To je nejméně za posledních pět let. A to si přitom kabinet klade za jeden z hlavních cílů zejména zlepšení výběru daní. Ekonomové teď tápou, čím může být pokles způsoben.

Loni za leden přiteklo do rozpočtu na dani z přidané hodnoty 32 miliard korun, v roce 2013 to bylo 34,5 miliardy, v roce 2012 32,6 miliardy, ještě rok předtím 30,7 miliardy a v roce 2010 28,7 miliardy. Porovnáme-li výnosy na DPH, jasně vidíme, že letošní propad je poměrně velký.

Jak je to možné?

Někteří odborníci uvádějí, že za nižším letošním výběrem oproti předchozímu roku může být vysoké utrácení v lednu 2014 vyvolané devalvací koruny. Tomu ale neodpovídá charakter DPH, která se platí vždy za předchozí čtvrtletí. Navíc letošní výběr je nižší nejen oproti loňsku, ale i oproti předchozím pěti rokům.

Jiní analytici poukazují na to, že i když výběr DPH meziročně poklesl, stále je za leden nadprůměrný. Tento argument je ale lichý, protože nadprůměrný je vždy každý leden, duben, červenec i říjen, protože většina firem platí daně čtvrtletně. Možná to experti vědí a jen chtějí omlouvat vládu.

Hlavní ekonom finanční skupiny Roklen Lukáš Kovanda pro Reflex.cz uvedl: „Z jednoho měsíčního výsledku – toho lednového – se ještě ´nestřílí´, nicméně veřejnosti se teď bude špatně prodávat skutečnost, že vláda, která se zaklíná zlepšením výběru daní, ve skutečnosti na nich vybírá mnohem méně než loni.“

DPH bývá nejstabilnější daní, protože zboží a služby musíme nakupovat každý měsíc. Leden tedy naznačuje, že jsme utráceli méně peněz. Mohlo by to také znamenat, že ekonomika možná neroste tak, jak si vláda maluje nebo přeje.

Ministr financí Andrej Babiš by se měl mít na pozoru. U DPH vláda počítá s poklesem výběru o 2,4 miliardy za celý rok 2015, ale už za samotný leden se vybralo o 3,6 miliardy méně než loni v lednu. Na celý letošní rok pak ministerstvo financí počítá s deficitem 100 miliard korun. Jestli to ale takto půjde s výběrem DPH dál, může být celkový výsledek hospodaření státu mnohem horší.