Pablo Iglesias

Pablo Iglesias Zdroj: ČTK

VILIAM BUCHERT: Španělsko se otřásá, může následovat Řecko. Radikální levice vede průzkumy i tam

Desítky tisíc lidí (španělská televize TVE ale uvedla, že jich byly stovky tisíc) pochodovaly v sobotu odpoledne Madridem a provolávaly heslo „Ano, je to možné!“ Lidé tím mysleli možnou politickou změnu. Akci svolala levicová strana Podemos, která vede průzkumy před prosincovými volbami. Španělsko by tak mohlo následovat Řecko, kde vyhráli radikální levičáci ze strany Syriza minulou neděli.

Postavení a podpora strany Podemos (v překladu „Můžeme“) přitom nemá v Evropě obdoby. Vznikla totiž jen v polovině ledna minulého roku a dnes má podle svých internetových stránek 321 tisíc členů! Jejich počet se zvyšuje raketovou rychlostí.

V několika průzkumech veřejného mínění dokonce už předstihla dvě velké strany, socialisty a lidovce, které střídavě vládnou v zemi od pádu diktátora Franca v roce 1975.

Mnoho znalců španělského prostředí proto hovoří o tom, že zemi čeká skutečná politická revoluce. A to se 20. prosince mají konat všeobecné volby, které by mohly Podemos přivést k moci. Staré zavedené strany zatím nedokázaly na lidové hnutí nijak zareagovat. Upadá především podpora socialistů.

Důvodem obrovské podpory levičáckého Podemosu je zejména neutěšená ekonomická situace Španělska, které se potácí v dluzích a trpí velkou nezaměstnanou. Podle statistik je nezaměstnaných až polovina všech mladých lidí do 25 let. Mnozí z nich už zavedeným politikům nevěří, a proto podporují Podemos. Ten odmítá další škrty a je také mírně euroskeptický, Brusel už není ani na Apeninském poloostrově žádnou svátostí. V tom situace připomíná Řecko.

Novým Mesiášem Španělska je tak charismatický Pablo Iglesias Turrión, šéf Podemosu, kterému je jen 36 let. Kdysi býval členem komunistické strany a podílel se na protivládních akcích v minulých letech. Loni v lednu založil vlastní stranu. Iglesias chodí v džínách a v košili s vyhrnutými rukávy a pořád opakuje, že Španělsko „řídí sluhové bohatých“. V Řecku se aktivně zúčastnil předvolební kampaně po boku vůdce Syrizy Alexise Tsiprase, který se před několika dny stal premiérem.

Po Řecku je tak možné, že tentokráte změna čeká jednu z největších zemí Evropy. A to už může být problém zcela jiného řádu.