Hotel Thermal

Hotel Thermal Zdroj: ČTK

ANDREA HOLOPOVÁ: Babiš by měl prodat celý hotel Thermal, ne jen jeho bazén. Je zcela absurdní, že stát vlastní hotel

Ministr financí Andrej Babiš navštívil státní hotel Thermal v Karlových Varech a vyslovil se pro odprodej jeho venkovního bazénu. Nejdříve by měl ale stát odpovědět na jinou absurditu - proč má vůbec ve vlastnictví hotel? Žijeme snad stále v socialismu?

Před rokem 1989 vlastnil stát všechny hotely. Služby byly často mizerné a ředitelé dosazení komunistickými mocipány kradli z tržeb ve svůj prospěch. Všichni viděli, že povětšinou to funguje mimořádně špatně. Aby podobné zařízení fungovalo a prosperovalo, musí mít konkrétní soukromé vlastníky, kteří si hospodaření ohlídají.

Když teď ministr Babiš navštívil tento poslední státní hotel, také na něj dýchl socialismus z doby před rokem 1989. „Tržní hospodářství sem ještě nepřišlo,“ komentoval stav Thermalu.

Jenže místo jediné racionální možnosti, privatizovat celý hotel, a z výtěžku třeba splatit část státního dluhu, se rozhodl pro prodej hotelového bazénu. To je nepochopitelné. Když vidí, že Thermal zdaleka nefunguje jak má, proč by ho měl proto stát dál vlastnit? Prodej bazénu, aby bylo na investice, je jen pokračováním socialistického řízení.

Babiš řekl, že chce prodat bazén „ideálně bohatému arabskému šejkovi“. Doufejme, že se tedy bazén prodá za nejvyšší možnou cenu, i kdyby ho nekoupil arabský šejk. To se ale nelíbí některým lidem, podle nich by měl bazén zůstat městu.

Zarážející pak je, že vicepremiér a ministr financí vůbec řeší stav hotelu a bazénu. Ministr nejdůležitějšího rezortu má řešit státní rozpočet a každým dnem narůstající dluh. Nemá řídit hotel, ten má řídit nějaká soukromá firma. Kvůli tomu se nemusel Andrej Babiš nechávat zvolit do vysoké politické funkce. To se mohl přihlásit do výběrového řízení na ředitele hotelu.

Stát má hodně funkcí. Co by ale dělat určitě neměl, je podnikat v rámci hoteliérství. Diskuse o bazénu karlovarského Thermalu je proto absurdní.