Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: profimedia.cz

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Válka s Islámským státem? Zeman a Kmoníček mají pravdu, chválím je

Nejsem propagandista, takže mi občas nezbývá než souhlasit i s politikem, kterého opravdu nemusím. Miloš Zeman vyjádřil na konferenci k výročí osvobození Osvětimi postoje a názory, které sdílím - a tak mi nezbývá, než ho za to vychválit do nebes.

Miloš Zeman na konferenci a jeho emisar Hynek Kmoníček v televizníxh Událostech, komentářích na ČT vyjádřili ne úplně často slýchané názory na problematiku války s Islámským státem a islámským terorismem všeobecně.

Budu volně parafrázovat: Nástup islámského terorismu představuje globální ohrožení srovnatelné s nástupem nacismu. Souhlas. Je moudré proti němu zakročit dřív, než se začalo válčit proti Hitlerovi. Souhlas. Hrosí superholocaust. Souhlas. Je třeba, aby se proti této hrozbě semknul celý svět přes dílčí rozdíly zřízení od Číny přes Rusko až po USA. Souhlas. Proti IS by se měly neislámské země spojit a vojensky zasáhnout, ale jenom ze vzduchu a pomocí dronů. Souhlas. A je naší povinností proti islámským teroristům bojovat od Maroka až po Čínu. Souhlas.

Přes veškerý odpor k osobě pana prezidenta musím přiznat, že jeho prohlášení a postoje prezentované panem Kmoníčkem považuji za moudré, a je strašně důležité, aby zaznívaly na nejvyšší úrovni. Takže mi - abych si zachoval elementární vnitřní konzistenci - nezbývá, než chválit Zemana.

Nakonec si ale malé rýpnutí neodpustím: Zemanovo okolí by mělo podrobně zdokumetovat, jaké léky prezident užil, co snědl a co vypil, než se těch moudrých a potřebných výroků dopustil. A hned jak bude jídelníček znám, měl by jej pan prezident zcela závazně dodržovat minimálně dva dny před každým svým veřejným vystoupením.