Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: ČTK

ANDREA HOLOPOVÁ: Sobotka chce placené první tři dny nemocenské. Doplatit na to mohou ale zaměstnanci

Premiér Bohuslav Sobotka navrhuje, aby zaměstnanci měli nárok na nemocenskou i během prvních tří dnů nemoci. Dnes se náhrada mzdy v nemoci vyplácí až od čtvrtého dne nemoci. Jestli se budou proplácet i první tři dny nemoci, nebude to zadarmo. Možná si to zaměstnanci dnes neuvědomují, ale budou to nakonec oni, kdo to zaplatí.

Když je dnes zaměstnanec nemocný, první tři dny nemoci nedostává žádnou výplatu ani kompenzaci. V dalších dnech mu platí jeho zaměstnavatel nebo Státní správa sociálního zabezpečení náhradu ve výši šedesát procent platu. Dříve se proplácely i první dny v nemoci, ale reforma Topolánkovy vlády od roku 2008 proplácení prvních tří dnů zrušila a proplácení dalších jedenácti dnů přenesla na zaměstnavatele. Výměnou za to se mírně snížily odvody z platu na státní sociální ochrany.

Nyní premiér Bohuslav Sobotka chce, aby byly vypláceny kompenzace i během prvních tří dnů nemoci. Kdo to ale bude platit? Buď bude muset vláda zvýšit lidem a firmám výši odvodů do systému státního sociálního zabezpečení, nebo uvalí povinnost platit na firmy. Ty by pak stejně tak či onak přenesly náklad na zaměstnance, nejspíš omezením platů. Ať tak nebo tak, v konečném důsledku by dodatečné náklady dopadly na zaměstnance. A to by si měli uvědomit odboráři i sociální demokraté, když teď volají po zvýšení sociální ochrany.

Je pochopitelné, že lidé potřebují nějaký příjem, i když jsou nemocní. Řešením ale je vytvářet si finanční rezervu, nebo si platit soukromé pojištění. Pokud bude nemoc na základě zákona proplácena i první tři dny, hrozí morální hazard. To se pak totiž někdo může „hodit marod“ – získat od doktora neschopenku a nechat si proplatit náhradu mzdy na úkor ostatních.

Kdyby šlo zlepšit život zaměstnanců zákonem nebo kouzelným proutkem, bylo by to skvělé. Tak svět ale nefunguje. Žádný oběd není zadarmo. Tři dny nemocenské se nakonec můžou zaměstnancům prodražit.