Muslimská komunita v Praze

Muslimská komunita v Praze Zdroj: František Vlček / MAFRA / Profimedia

LUKÁŠ LHOŤAN: V Praze bude přednášet vlivný imám, který se pohybuje v blízkosti islamistů a teroristů

Na pozvání Svazu muslimských studentů a mládeže přijede přednášet do sídla Ústředí muslimských obcí (do pražské mešity) vlivný německý islamista Taha Suliman Amer, který zde 7. února pohovoří o pravidlech správného chápání zvyků Mohammeda. Problémem je, že Amer se podezřele často pohybuje poblíž osob spojených s islamismem a terorismem.

Amer je absolventem egyptské univerzity Al-Azhar, imám a kazatel v Islámském centu ve Frankfurtu nad Mohanem. Je také jednatelem organizace RIGD - Rady imámů a učenců v Německu.

Tato organizace sama sebe prezentuje jako islámskou vědeckou autoritu v otázkách interpretace Koránu pro německé muslimy. Je však také nechvalně zmiňována ve zprávách Hesenské tajné služby pro své úzké ideologické a organizační vazby s organizací IGD (Islámskou německou obcí), ve které se sdružují islamisté z radikálního Muslimského bratrstva. Ve zprávě německé tajné služby se uvádí, že IGD se ale výraznou měrou podílela právě na založení RIGD.

Blízko radikálům a teroristům

Rada imámů a učenců v Německu také disponuje dobrými kontakty na organizaci Evropský koncil pro fatwy a výzkum, jehož předsedou je Jusúf al-Qaradawi, významný islámský učenec, který mimo jiné schvaluje sebevražedné atentáty proti lidem, jež považuje za nepřátele islámu a jemuž některé evropské země zakázaly vstup a vydávání jeho knih. V češtině vyšla jeho kniha Povolené a zakázané v islámu v nakladatelství Islámské nadace v Praze.

Tato organizace je také asociovaným členem ZMD (Zentralrat der Muslime - Ústřední rady muslimů). Ta je jednou z nejdůležitějších islámských organizací v Německu, ale také ta, nad níž se vznáší nejvíce otazníků ohledně jejích pravých úmyslů. Sdružuje totiž mnoho spolků řízených Muslimským bratrstvem.

Zajímavé je především samotné Islámské centrum Frankfurt, kde je Amer Imámem a kazatelem. Na stránkách, kde jsou uvedeny všechny německé mešity (www.moscheesuche.de) se každý může dočíst, že kontaktní osobou pro toto centrum je Mohamed El-Zayat, který jistou dobu zasedal také v předsednictvu tohoto spolku. Mohamed má bratra Ibrahima - nejvlivnějšího islamistu v celém Německu a velmi známého i v Evropě.

Ibrahim El-Zayat je přitom velký hráč. Několikrát byl obviněn policií z podpory a financování extremistických organizací, ale vždy se z obvinění vykroutil. Tento zakladatel a do roku 2002 předseda organizace FEMYSO (podle tajných služeb v ní převládají Muslimští bratři), byl také dlouhá léta zástupcem saúdskoarabské WAMY (Světové shromáždění muslimské mládeže) pro Evropu. V letech 2002 až 2010 byl Ibrahim El-Zayat předsedou výše zmíněné Islámské německé obce, jejíž nejznámější a také nejkontroverznější centrum sídlí v Mnichově. Pod tuto islamistickou organizaci však spadá právě i samotné Islámské centrum Frankfurt Tahy Amera. Ačkoliv řadí německé tajné služby toto centrum ve Frankfurtu na seznam extremistických spolků, našim českým muslimům to zřejmě nevadí a s tímto centrem udržují vřelé přátelské vztahy.

Důkazy o extrémismu

Nyní se pojďme podívat na ulici Eichenstraße, kde Islámské centrum Frankfurt sídlí. Jen o pár domů vedle tohoto centra, v Eichenstraße 55, si právě nyní zajistila pozemek pro stavbu obří mešity i Islámská obec Millî Görüş - největší islamistická organizace v Německu, rovněž pozorována tajnou službou. Millî Görüş je turecké hnutí, které je aktivní po celém světě. Dala by se označit za „německého islamistického mafiána“ - má za sebou několik vážných skandálů, například ohledně financování palestinského teroristického Hamásu a podobně. Podle dostupných informací byl onen pozemek pro novou mešitu v Eichenstraße 55 obstarán organizací EMUG. Šéfem organizace EMUG, která spravuje více než 300 mešit Millî Görüş v Německu, je … Ibrahim El-Zayat, onen bratr vůdčí postavy Islámského centra Frankfurt, které sídlí hned vedle.

Náhoda? To sotva.

Taha Amer má zřejmě talent zjevovat se poblíž osob spojených s islamismem a terorismem: Od roku 2012 se v Německu koná velká muslimská galaakce s názvem „Spojení v islámu“ („Vereint im Islam“), při které mohou účastníci vyslechnout řadu přednášek a workshopů. V roce 2013 se tato akce za spolupráce mnoha německých islámských organizací konala v Hamburku a přednášejícími byl vedle Tahy Amera i Mustafa Yoldaş, který byl do roku 2010 předsedou Mezinárodní humanitární pomocné komise. Tato organizace byla v Německu po rozsáhlých raziích obviněna z podpory teroristické organizace Hamás a zakázána.

Jenže to není všechno. Nechvalně proslulá začíná být i celá čtvrť Griesheim, kde Islamské centrum Frankfurt sídlí. Mimo něj a mešity organizace Millî Görüş zde mají své sídlo také „Šedí vlci“ - turecká pravicově extremistická organizace, která sní o Velkoturecké říši, neštítí se násilí a za oběť jí padají křesťané, Arméni, Kurdové a vůbec všichni, kteří stojí v cestě.

Islámské centrum Frankfurt si může připočíst ještě jeden „přešlap“. Má jméno Abu Jibril a je to salafistický kazatel, který přednášel právě i v tomto islámském centru. Podle německé tajné služby prý disponuje kontakty dokonce i na osoby, pro které je násilný džihád denním chlebem. Aby toho ve čtvrti Griesheim nebylo málo, nachází se zde ještě jedna mešita (Bilal-Moschee), kde se nedávno také postarala o rozruch návštěva radikálního kazatele.

Německé úřady označují tak velkou koncentraci islamistů v jedné čtvrti přinejmenším za podivnou. Není tedy divu, že se o čtvrti Griesheim začíná v médiích mluvit jako o „baště německých islamistů“.

V Německu existuje tisíce islámských center. Proč si tedy čeští muslimové vybrali pro svou kooperaci zrovna člověka z takového hnízda islamistů jako je RIGD a Islámské centrum Frankfurt?

Je také otázkou, kdo a proč stojí za pozváním Tahy Amera do Prahy, a jak moc jsou čeští islamisté napojeni na výše zmíněné radikální struktury v cizině. Nejedná se totiž o první kontakty mezi českými mešitami a islamisty v Německu. Již v předchozích letech byly tyto styky velmi intenzivní.