Marihuana

Marihuana Zdroj: Profimedia.cz

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Když nekuřák píše o hulení: Kuras mimo mísu i stran cholesterolu

Pan Benjamin Kuras napsal hezký komentář o marihuaně, kterou zjevně podle textu neužívá. A dopustil se v něm zcela zásadní a hodně úsměvné chyby. Vlastně dvou - ale ta druhá se týká jenom moji osoby, ta první všech uživatelů konopí.

Nekuřák Kuras sepsal článek o tom, že není dobré legalizovat marihuanu, protože její kouření škodí zdraví. Prokázali to vědci, a škodí sice méně než kouření tabáku, ale škodí. A tak by měla být tato droga dále zakázaná. Závěrem konstatuje, že legalizace by byla vhodná jen pro mne, protože mne neporazí ani zdravá strava. O své proticholesterolové dietě bez tuků jsem referoval před čtvrt rokem v Reflexu.

Pan Kuras jako nekuřák a příslušník starší generace bohužel nepostřehl, že mezi mladými, ale i pokročilými a chronickými uživateli, už je užívání marihuany kouřením úplně out. Kouří dneska pouze přeživší hipíci a mimořádní konzumenti, kteří si dají s partou jednoho špeka měsíčně.

Mladí, perspektivní uživatelé marihuany, z obav o vlastní zdraví, které si nechtějí poškozovat kouřením, spalováním tabáku v míchaném jointu a uhelnatějícími papírky, už dávno nekouří. Dnešní mládež používá vaporizér - odpařovač, který elektřinou či plynem zahřeje marihuanu bez hoření na teplotu kolem 220 stupňů a uživatel pak vdechuje jen odpařené aromatické esence s účinnými látkami, a žádný rakovinotvorný kouř. O škodlivých dopadech vaporizace marihuany dospělými uživateli nejsou k dispozici žádné informace.

Takže - ne marihuana, ale kouření marihuany škodí. Proto není skutečnost, že kouření marihuany škodí, důvodem k represi, ale důvodem masivní osvětové kampaně za mnohem zdravější užívání vaporizérů. Benjamin Kuras prostě polemizuje ne s marihuanou, ale se zastaralým kouřením - s drakem, který už šel do penze.

Druhý Kurasův omyl spočívá v závěrečné pasáži sloupku, kde mylně konstatuje, že Doležala nezlomí ani zdravá strava. Po prvním vyšetření, po kterém mi nasadili dietu IKEM, jsem měl hladinu „zlého“ cholesterolu 3,7. Limit je 3,0, takže jsem byl zhruba o 25 procent výš, než bych měl. Po třech měsících diety se mi podařilo dosáhnout hodnoty 4,5, což je stoprocentní nárůst přebytku zlého cholesterolu v krvi. Po této traumatizující zkušenosti jsem nasadil dietu z Fakulty sportovní medicíny v Brně, která je naopak založena na tucích a bílkovinách, a na testy teprve půjdu. Jsem přesvědčen, že budu mít minimálně 5,5. Takže, vážený kolego Kurasi, hrubě jste moji osobu přecenil. Zdravá strava byla i nad mé síly. Ale děkuji za důvěru!