Vladimir Jakunin

Vladimir Jakunin Zdroj: ČTK

VILIAM BUCHERT: Ostuda na Hradě: Přijel Rus Jakunin, který je na sankčním seznamu kvůli Krymu, Zeman jej vítá

Už několik týdnů se zdálo, že připomínka 70. výročí osvobození koncentračního tábora Osvětim, která se koná také v Česku, bude podivnou akcí, která má přinést body pouze šéfovi Evropského židovského kongresu Moše Kantorovi a Miloši Zemanovi. Jenže pozvaní nejvyšší představitelé téměř dvou desítek zemí nepřijeli. Zato přijel šéf ruských železnic Vladimír Jakunin, který je na sankčním seznamu USA a Austrálie kvůli okupaci Krymu.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček včera tvrdil, že s pozváním Jakunina nemá Pražský hrad nic společného. To je zřejmě pravda, ale horší je, že o tom musel Zeman a jeho lidé vědět. Ovčáček totiž bezelstně dodal: „Nelze vyloučit, že se pan prezident s panem Jakuninem neformálně setká, ale v jeho oficiálním programu to není.“

Aha…

Místo toho, aby Kancelář prezidenta republiky a pořadatelé vysvětlili, jak je vůbec možné, že se takový člověk na připomínce holocaustu objeví, tak „nelze vyloučit, že se s ním pan prezident setká“.

Přitom Jakunin je bývalým dlouholetým agentem sovětské tajné služby KGB, podobně jako prezident Vladimir Putin. KGB terorizovala obyvatelstvo Sovětského svazu a prováděla diverzní akce i v zahraničí. Někdo takový má být na připomínce osvobození Osvětimi? S Putinem pojí Jakunina také přátelství a čachry provázející jeho podnikání. Navíc je pořadatelem konference Dialog civilizací na ostrově Rhodos, na kterou s takovou oblibou pravidelně jezdí právě Miloš Zeman.

Loni tam Zeman podpořil (projev přednesl v ruštině na řeckém území, což je u nejvyššího představitele České republiky fantasmagorický postup) ruský postup při válce na Ukrajině. Premiér Bohuslav Sobotka se pak od jeho slov i cesty distancoval při interpelacích v Poslanecké sněmovně.

Miloš Zeman včera při pražské konferenci tvrdil, že je „jedním ze šesti milionů Židů, kteří byli zavražděni nacisty v Evropě“. To snad nemohl myslet vážně, protože je spíše „jeden z mála evropských politiků, kteří podporují ruskou agresivní politiku“.

A česká vláda, která je zodpovědná voličům za zahraniční politiku, včera opět, jak je jejím zvykem, mlčela. Ostuda na Pražském hradě tak byla završena.