Lutz Bachmann

Lutz Bachmann Zdroj: ČTK, Facebook

Nejhloupější fotka roku se objevila už v lednu. Šéf německé Pegidy pak rezignoval. O čem to svědčí?

Ten příběh si žije svým životem už několik dní a v jeho důsledku na svou funkci rezignoval Lutz Bachmann, šéf německého hnutí Pegida (Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu), které přivedlo do ulic opakovaně velké množství demonstrantů. Na jeho příběhu je vidět, jak moc jsou dnes propojené sociální sítě a veřejnost.

Podívejme se, co se stalo, protože to může být pro mnoho lidí poučné i varující.

Bachmann se nechal (podle všeho v určité nadsázce) vyfotit svoji mluvčí Kathrin Oertelovou jako nacistická zrůda Adolf Hitler. Stalo se tak už loni v září. Oertelová pro média uvedla, že snímek vznikl u holiče u příležitosti vydání audioknihy k satirickému románu Timura Vermese Už je tady zas, který popisuje Hitlerův návrat do současného Německa. Herec Christoph Maria Herbst dal ale snímek na Facebook, ve středu jej pak otiskl list Bild. Šmytec… Bachmann skončil.

Sám bývalý šéf Pegidy tvrdil, že to byl původně vtip. Fotografie možná, ovšem Bachmann už nechtěl moc komentovat příspěvky, které se na Facebooku objevovaly pod jeho jménem a byly plné nenávisti vůči přistěhovalcům. Něco podobného (zejména ale rasismus a antisemitismus) se pod nejrůznějšími jmény neustále objevuje i na českých sociálních sítích, nikdo to ale zatím moc neřeší. Je dobré v této souvislosti připomenout, že Bachmanna už prověřuje státní zastupitelství v Drážďanech kvůli podezření ze spáchání trestného činu.

Další zvláštností na celé kauze je, že Lutz Bachman dokázal přesvědčit desítky tisíc lidí o své pravdě (kritika islámu je dnes velmi atraktivní) a davy ho následovaly do ulic. Na stejných sociálních sítích u toho mnoho Němců nebralo vůbec na vědomí, komu to vlastně naslouchají. Přitom se o tom psalo a hovořilo. Bachmann kdysi utekl před zákonem do Jihoafrické republiky. Ačkoli se tam skrýval pod falešnou identitou, byl zadržen a dopraven do německého vězení. Podle serveru Tagesschau strávil za mřížemi celkem tři roky a odsouzen byl za loupežné přepadení, obchod s drogami a neplacení alimentů.

Fotka a la Hitler pak už jen zapadla do skládačky. Sociální sítě totiž dnes dokážou „vyřídit“ člověka hodně rychle. Umí zásadně pomoci, ale umí i zcela zničit.

"Kdo se v politice nalíčí jako Hitler, je buď naprostý idiot, nebo nácek," prohlásil k tomu německý vicekancléř Sigmar Gabriel. Bachmann padl, protože někteří si myslí to druhé, ale zdá se, že to byla spíše kombinace obojího.

Takže pozor na fotky, i kdybyste to mysleli jakkoli.