Monster

Monster Zdroj: Profimedia

EU navrhne zákaz prodeje energetických nápojů lidem mladším 18 let

Litevec Vytenis Andriukaitis, komisař Evropské unie zodpovědný za zdraví a bezpečnost potravin, zvažuje zákaz prodeje energetických nápojů lidem, kteří jsou mladší 18 let. Důvodem je údajně vysokém množství kofeinu v těchto nápojích. Informoval o tom web thelocal.at.

Nezisková organizace Foodwatch tento možný zákaz podporuje, protože prý existuje několik odborných studií, které dokazují, že nápoje obsahující kofein mají při zvýšené spotřebě negativní zdravotní účinky. Ovšem kofein, který je nejrozšířenějším stimulantem na světě, se nachází i v kávě či čaji. Z potravin například ve fazolích.

Podle informací Evropského úřadu pro bezpečnost potravin téměř 70 procent lidí mladších 18 let pije pravidelně energetické nápoje a dalších více než 20 procent je pije sporadicky. Podle expertů by ale člověk neměl konzumovat za den více než tři miligramy kofeinu na kilogram tělesné váhy. Podle lékařů kofein může při vysoké konzumaci neblaze ovlivňovat zejména srdeční činnost.

Největší světový výrobce energetických nápojů, firma Red Bull, ale zákaz zpochybňuje, protože tvrdí, že kávy a čaje se vypije daleko více a ty nikdo nezakazuje.

Energetické nápoje obvykle obsahují vodu, cukr, kofein a přidávají se kvůli „zvýšení výkonu“ i látky jako taurin a inositol.

Je zajímavé, že prodej energetických nápojů osobám mladším 18 let je od listopadu loňského roku zakázán v pobaltské Litvě. Pochází z ní i komisař Andriukaitis, který chce prosadit zákaz na celoevropské úrovni.