Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: profimedia.cz

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Saúdové staví zeď proti terorismu. Proč naši sluníčkáři tak zarytě mlčí?

Když postaví zeď proti terorismu Izrael, je to genocidium a útlak nebohých Palestinců. Když si stejnou zeď proti terorismu postaví islámská středověká despocie, je to podle evropských humanistů O.K.

Saudská Arábie přišla s nápadem, který nepřekvapí a funguje. Rozhodla se obehnat svou iráckou hranici, kterou částečně drží v moci teroristický Islámský stát, zdí velmi podobnou stavbě, která odděluje palestinský Západní břeh Jordánu od Izraele. "Odděleno" je také bariérami pásmo Gazy. Cíl saúdské stavby je stejný jako v Izraeli. Má zabránit pronikání teroristů na území saúdskoarabského království. A jak je známo, Izraelcům se plot nesmírně osvědčil, zabránil mnoha teroristickým útokům.

Připomeňme si nyní ale reakce evropské sluníčkové veřejnosti na stavbu Izraelské bezpečnostní bariéry (tak ji říká oficiálně vláda v Tel Avivu), která započala v létě 2003.

Namátkou cituji: „Dlouhodobá nelegální okupace palestinských území je zhmotněna v tzv. bezpečnostní bariéře, přesněji separační či apartheidní zdi.“ (blisty.cz)

„Velká část východního Jeruzaléma je dnes stavbou ochranné zdi přičleňovaná k západní, židovské části města. Zeď dělá z východního Jeruzaléma torzo, které vůbec nepřipomíná funkční hlavní město.“ (Marek Švehla, respekt.cz)

„Zeď je stavbou děsivou už od pohledu. Věděl jsem, že mi mé svědomí nedovolí jednoduše odejít od této Zdi, od osudu Palestinců, které jsem potkal, lidí, jejichž životy jsou denně mnoha různými způsoby drceny izraelskou okupací“. (Roger Waters, ism-czech.org)

Suma sumárum: Pokud si Židé kolem svého státu postaví zeď, je to diskriminace, útlak a genocida Palestinců, proti které je každé správné sluníčko ochotno zvednout svůj uvědomělý politicky korektní hlas. A to i sluníčko institucionalizované: Devátého července 2004 Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) vyzval ke zrušení izraelské zdi a označil ji za ilegální kvůli výrazným ekonomickým a sociálním problémům, které způsobila Palestincům.

Pokud se ovšem ke stavbě protiteroristické zdi rozhodne islámské království, kde stínají a bičují provinilce, je vše samozřejmě naprosto v pořádku. Už v září loňského roku Saúdská Arábie totiž začala stavět po délce hranic s Irákem zeď. Její vybavení bude impozantní. Čtyřicet kontrolních věží s radary, které rozeznají letadlo či automobil na 35 kilometrů, a kamerami pro denní i noční vidění. Podél hranice vznikne sedm velitelských center a na rychlý zásah bude připraveno 240 vojenských vozidel. Ostatně bylo to už popsáno i v českých médiích

Co dodat? Prosím pány Waterse, Švehlu, redakci Britských listů i další, aby okamžitě začali proti té saúdské zdi protestovat stejně hlasitě, jako protestují proti zdi na ochranu izraelských občanů před palestinským terorismem. Anebo - což by bylo samozřejmě mnohem upřímnější - by sluníčkové celebrity mohly už konečně nahlas přiznat, že izraelskou bariéru používají jako zástupný problém pro svůj antisemitismus.