Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: profimedia.cz

VILIAM BUCHERT: 10 věcí, které by už neměl Miloš Zeman jako prezident opakovat

Popularita a podpora Miloše Zemana se v posledních měsících prudce propadla. Zřejmě proto, že na něj „řvou neandrtálci“, jak prezident říká. Zeman dokázal nebývalým způsobem polarizovat názory na sebe samotného a rozděluje politickou scénu i veřejnost. Některé věci by si ale mohl odpustit. Zde je deset z nich:  

1. Přibližovat se ke korunovačním klenotům.

2. Říkat, že se máme podle Číny, kde vládne obrovská korupce a kde režim masově potlačuje lidská práva, učit, jak stabilizovat zemi.

3. Měl by konečně vyřešit problém svého kancléře Vratislava Mynáře, který pořád nemá bezpečnostní prověrku. Jak takový člověk pak může řídit Kancelář prezidenta republiky?

4. Neměl by zvát na návštěvu ruského prezidenta Vladimira Putina. Je to člověk, který okupuje cizí území a nechává zavírat své odpůrce.

5. Nesmírně okatě nadržuje Andreji Babišovi, ale prezident je reprezentantem celé země (tedy Zeman není, ale měl by jim být).

6. Měl by si na důležité události lépe připravovat své projevy, protože teď pouze neustále opakuje to samé. Po prezidentovi by mělo i něco zůstat.

7. Dokáže nám hlava státu někdy sdělit, jaká je vlastně jeho vize České republiky? Kam by měla mířit a jak by se měla vyvíjet?

8. Zeman nedokáže se svými odpůrci a protivníky normálně komunikovat a diskutovat, pouze je neustále uráží. Proč tedy tvrdil, že je prezidentem „deseti milionů občanů“. Jenže po dvou letech v úřadě mu nevěří dvě třetiny lidí.

9. Neměl by na tiskové konference posílat svého mluvčího Jiřího Ovčáčka, ale měl by sám vysvětlovat některé věci.

10. Neměl by pořád hovořit o ruské skupině Pussy Riot. Koho to proboha zajímá? To skutečně nemá Česko vážnější problémy?