Česká média si pletou pád ruské měny s inflací

Česká média si pletou pád ruské měny s inflací Zdroj: profimedia.cz

ANDREA HOLOPOVÁ: Česká média si pletou pád ruské měny s inflací. Možná je za tím předpojatost

Ceny v Rusku za prvních jedenáct měsíců stouply o 8,5 procenta. Ale tamní ministerstvo financí počítá s letošní celkovou inflací kolem 11 procent. To je na naše poměry hodně, ale v Rusku je taková inflace běžná. Pád rublu ale nepřipravil lidi o úspory, jak někteří experti tvrdí.

Někteří ekonomičtí odborníci píší o tom, jak pád rublu připravil Rusy o úspory. Zatímco na začátku roku se dolar prodával za 35 rublů, dnes dopoledne to bylo 60 rublů. V půlce prosince to bylo dokonce 70 rublů. Pokud ale měna ztratí 40 procent své hodnoty vůči jiným měnám, neznamená to, že lidé ztrácí úspory.

Pokud měli Rusové úspory v dolarech, na pádu rublu dokonce vydělali. Kdo měl uloženo 1000 dolarů, může si za ně dnes v Rusku koupit skoro dvakrát tolik zboží, než před rokem. Kdo měl úspory v rublech, ovšem nic neztratil, jak někteří mylně vyvozují. Devalvace měny totiž není totéž co inflace. Inflace je, když centrální banka tiskne peníze a v důsledku toho rostou ceny zboží.

Ruské spotřebitelské ceny vzrostly za leden až listopad letošního roku o 8,5 procenta. To je sice hodně na naše poměry, když v České republice máme inflaci kolem jednoho procenta, ale pro Rusy to není nic překvapivého. Loni byla inflace v Rusku za celý rok 7,4 procenta a podobně v předchozích letech.

Hlavní ekonom finanční skupiny Roklen Lukáš Kovanda k tomu pro Reflex.cz říká: „Z dlouhodobé perspektivy, při pohledu na vývoj v období od roku 2000, je však i nynější zvýšená míra ruské inflace, pohybující se nad deseti procenty, stále poměrně nízká. Když Vladimir Putin nastupoval na přelomu let 1999 a 2000 do úřadu prezidenta, činila míra inflace v Rusku téměř 30 procent. V roce 2008 zase dosahovala patnácti procent. Pokud se podaří ruské centrální bance a dalším orgánům rubl trvaleji stabilizovat, inflace rozhodně nedosáhne hodnot, které by byly z perspektivy posledních patnácti let výrazně nadprůměrné.“

Na rozdíl od nás ale v Rusku lidé za své úspory v bankách dostávají úroky. Takže sice ceny zboží rostou, ale rostou i úspory.

Novináři nebo experti také často dávají pád rublu do souvislosti s anexí Krymu a následnými sankcemi Západu. Větší roli v pádu ruské měny ale měl propad světových cen ropy, který ještě pokračuje.

Pád ruské měny je skutečně velmi vážná věc a inflace je tam také relativně vysoká. Ale situaci v Rusku je třeba hodnotit s chladnou hlavou a bez politické předpojatosti.Koneckonců stačí se podívat na čísla, která ukazují realitu.