Kurdové si tanky vyrobili sami. Jsou na pohled legrační, ale zřejmě nějak fungují

Kurdové si tanky vyrobili sami. Jsou na pohled legrační, ale zřejmě nějak fungují Zdroj: medium.com

JAN JANDOUREK: MISS tank: Kurdové si tanky vyrobili sami. Jsou na pohled legrační, ale zřejmě nějak fungují

Kurdové nasadili do boje proti takzvanému Islámskému státu vlastnoručně vyrobená vozidla. Na fotografiích vypadají bizarně, ale zřejmě mají svůj smysl.

Kurdové jsou z historických důvodů izolovaní od dodavatelů zbraní a stojí proti dobře vyzbrojenému Islámskému státu. Nicméně vynalézaví kurdští konstruktéři vybudovali vlastní provizorní obrněná vozidla a to vše v zoufalé snaze posílit svou bojovou sílu. Podle některých komentátorů jsou to zbytečné konstrukce a jejich nasazení je ztrátou času. Za zmínku stojí jejich kamufláž, která trochu připomíná díla pouličních sprejerů. Najdeme tu různé maskování, oči, plameny a vlajky.

Kurdové si tanky vyrobili sami. Jsou na pohled legrační, ale zřejmě nějak fungujíKurdové si tanky vyrobili sami. Jsou na pohled legrační, ale zřejmě nějak fungují|medium.com

Fotky bizarních konstrukcí, které připomínají výtvory z verneovek 19. století, popřípadě představy konstruktérů první světové války o tom, jak by snad mohl vypadat tank, zaplavily internet. Jak ale upozorňuje komentátor automobilového dění Jason Torchinsky ve svém článku na webu http://foxtrotalpha.jalopnik.com/ není mnoho důvodů k smíchu. Pravda, některé z těchto tanků vypadají, jako by pocházely z komiksu a mají bizarní tvary a je zřejmé, že je bojovníci vyrobili doma na koleně, to se ale jejich účinnosti netýká. Nemůžeme je porovnávat s moderními sofistikovanými tanky, jaké používají velmoci, nebo země, které si je mohou přímo, nebo pomocí různých prostředníků, nakoupit.

Lepší než nic

Předně jde o to, jaký je jejich účel. Jsou to obrněná vozidla, nikoli tanky, které by měly vzdorovat moderním protitankovým zbraním. Používají se za masivní podpory pěchoty. Jsou odolné vůči lehkým zbraním a šrapnelům z raket, což jsou v tomto konfliktu časté situace. Slouží jako útočiště pro vojáky během přesunů při malých bitvách a jsou prostě lepší než nic. Jsou postaveny většinou na podvozcích z nákladních aut nebo mikrobusů, a když vezmeme v úvahu, za jakých podmínek vznikly, je to dost působivé. Nemohou okolí zamořit zničující palbou, ale autor se ptá, jaké americké lehce vyzbrojené vozidlo by toho bylo schopné. Slouží také jako pojízdné ambulance k dopravě zraněných vojáků z místa konfliktu.

USA a Francie se rozhodly Kurdy vybavit moderními zbraněmi, což by mohlo znamenat konec poptávky po těchto podomácku vyráběných výtvorech. Význam těchto vozítek je ovšem nejspíš také symbolický, ukazuje vzdor, jaký Kurdové vůči ISIS mají a mohou být ukázkou hrdosti lidí, kteří je z vlastních zdrojů postavili.

Až bude islámský stát tam, kde má být, měly by tyto stroje zaujmout čestné místo v technických muzeích celého světa.