Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: Reuters

JAN JANDOUREK: Putin nechce, aby vodka byla drahá. Je to státní zájem! Lidé musí pít levně

Vladimir Putin musí neustále řešit problém s nějakými kapalinami. Pokud jde o ropu, její cena je příliš nízká, což zaostalé Rusko, které musí dovážet potraviny i strojírenské výrobky, dostává do nepříjemné situace, eufemisticky řečeno. Další problém je ale s národním nápojem, s vodkou.

Putin teď vyhlásil, že vysoké ceny vodky by vedly k vyšší produkci potenciálně zdraví nebezpečné vodky vyráběné ilegálně. Proto by měla vláda zasáhnout.

Rusko čelí největší ekonomické krizi od roku 1998, kdy došlo k bankrotu. Vodka je nápoj, který zemi drží pohromadě. Zároveň je ale příčinou řady nejvážnějších nemocí, které obyvatelstvo této chatrné jaderné velmoci postihují. Podle jedné nedávné studie čtvrtina ruských mužů zemře předčasně pár let po padesátce a vodka je považována za jednu z příčin tohoto stavu.

Cena vodky vyšplhala na cenu našich 95 korun za půl litru. „Přemrštěné ceny vodky vedou pouze k růstu konzumace nelegálních lihovin,“ řekl Putin. „Myslím, že relevantní struktury by na to měly myslet.“ O problému referuje britský server The Independent.

Čeká se, že ruská ekonomika se příští rok propadne do recese kvůli klesajícím cenám ropy a západním sankcím kvůli ukrajinské krizi. Inflace se očekává kolem deseti procent.

My Rusové jsme v pohodě…

Jeden čtenář Independentu se pohoršoval nad tím, že někdo snad Rusy považuje za „plebs“ jen proto, že pijí vodku. V Rusku prý skoro každý dokončí střední školu a polovina populace má univerzitní titul.

To je všechno možné, ovšem podle Světové zdravotnické organizace umírá na nemoci spojené s alkoholem jeden z pěti Rusů, zatímco celosvětově je to jen 6,2 procenta. Ze zhruba 150 milionů Rusů je odhadem alkoholiků 20 milionů.

Jak připomíná server theatlantic.com, ruský alkoholismus přetrval carské doby, leninskou bolševickou revoluci, dobu Sovětského svazu a přechod od socialistické autokracie ke kapitalismu a pokračuje až do dnešních dnů. Ze sovětských vůdců proti alkoholu vystoupili rázně jen Lenin a Gorbačov.

Ruské vlády se nicméně opakovaně pokoušely problém vyřešit, ale s nevelkým úspěchem. Už před rokem 1917 byly čtyři pokusy o reformu. SSSR se o to pokoušel v letech 1958, 1972, 1985. Každá protialkoholická kampaň měla za následek, že společnost shledala, že opilství a alkoholismu ještě přibylo. Pokusy dostat Rusy z vlivu alkoholu troskotaly i na tom, že z lihovin měl Kreml značné zisky. Car Ivan Hrozný pobízel své poddané, aby poslední kopějky utratili ve státních tavernách. Až do Gorbačova viděli vůdcové země zisky z alkoholu jako potřebnou věc a neviděli v alkoholu velký problém.

Zlí jazykové tvrdí, že kníže Vladimir konvertoval v roce 988 ke křesťanství částečně i kvůli tomu, že toto náboženství nezakazuje alkohol. Klášter v Kremlu podle legendy byl první, kde mniši začali v 5. století pít vodku. Spisovatel Viktor Jerofejev píše: „Skoro všechno v tomto příběhu se zdá být nanejvýš symbolické: zapojení mužů Boha, jméno kláštera, který už neexistuje (chudov znamená zázračný) a jeho souvislost s kapitálem.

Jdu zabít Gorbačova

Oproti rozšířenému mínění nebyl Gorbačov v boji s alkoholem tak neúspěšný, jak se říká a píše. Rostla porodnost, prodloužil se věk dožití, ženy více sledovaly své muže a rostla produktivita práce. V 90. letech se ale všechno vrátilo tam, kde to bylo. Státní produkce alkoholu sice klesla, ale lidé si začali více vyrábět pití sami doma. Gorbačovovy pokusy vyvolaly mezi obyvatelstvem také značnou nevoli. Z doby perestrojky se traduje vtip: „Lid stojí dlouhou frontu na vodku. Jednoho muže to naštve a rozhodne se, že půjde do Kremlu zabít Gorbačova. Za hodinu je zpátky a lidé se ho ptají: Zabil jsi ho? Ne, odpověděl. Takových jako já tam byla fronta delší než tady, tak jsem to vzdal.“

Mocenské duo Putin a Medveděv se také vyslovovalo proti démonu alkoholu, ale jak se zdá, bez tohoto ruského opia pro lid to asi nepůjde.

Zatím se tedy nezdá, že by Rusko nějak významně přispělo k obnově křesťanské civilizace proti „dekadenci“ prohnilého Západu. Pokud bude všechno pokračovat jako doposud, vyřeší se některé problémy samy, protože přírodu nelze oklamat tak snadno jako ruský lid. Příroda má své vlastní zákony a játrům je jedno, jestli někdo vodku pije vlastenecky, nebo jen tak. V každém případě se možná ještě dočkáme, že vystoupí nějaký ruský činitel a obviní z alkoholismu Rusů intriky CIA.