Sportovec roku 2014

Sportovec roku 2014 Zdroj: Profimedia.cz

VILIAM BUCHERT: Genderový masakr! Ze šesti nejlepších sportovců Česka je 5 žen. A bez kvót

Tenistka Petra Kvitová, snowboardistka Eva Samková, rychlobruslařka Martina Sábliková. Tři sympatické vynikající osobnosti. A současně tři nejlepší sportovkyně České republiky za rok 2014. Protože na pátém místě ankety Sportovec roku ještě byla Gabriela Soukalová a za ní Barbora Špotáková, skončila sportovní anketa naprostým generovým masakrem. Snad aby zasáhla Evropská unie…

Ostatně muž podobný titul získal naposledy v roce 2005 a byl to Jaromír Jágr. Kromě Martiny Sáblikové, která má přece jenom introvertnější povahu, ale ostatní dámy vnášejí do českého sportu a veřejnosti přesně to, co příznivci takzvané politické nekorektnosti od žen očekávají – eleganci, krásu, humor, šarm i radost. Dokonce i mužský knírek, který na olympiádě v Soči tolik proslavil Evu Samkovou, byl v jejím případě vytříbenou ženskou záležitostí.

Nejlepší české sportovkyně, které jsou příkladem pro mladé lidi (to se ale tak nějak očekává), vyzařují (jistě, většinou když se jim daří) určitou pohodu, která je přenositelná i na naši společnost. Jsou totiž důkazem, že píle, snaha, chytrost a vytrvalost, přinášejí odměnu. Navíc všechny to dobře zvládají i po marketingové stránce, což je dnes nezbytností. Není v tom ale nucená trapnost, která se hodně často objevuje zejména u mužů, především fotbalistů a hokejistů.  

Co bylo naopak na vyhlášení ankety Sportovec roku v pondělí večer v České televizi naprosto genderově vyvážené, bylo moderování Lucie Výborné a Jana Pokorného. To bylo rovnoměrně příšerně nevtipné a chvilkami přecházelo v trapnost.

Kompletní výsledky Ankety Sportovec roku 2014:

Jednotlivci:

1. Petra Kvitová (tenis); 2. Eva Samková (snowboarding); 3. Martina Sáblíková (rychlobruslení); 4. Ondřej Moravec (biatlon); 5. Gabriela Soukalová (biatlon); 6. Barbora Špotáková (atletika); 7. Leopold König (silniční cyklistika); 8. Lukáš Krpálek (judo); 9. Ondřej Synek (veslování); 10. Tomáš Berdych (tenis).

Kolektivy:

1. tenisový tým ČR (Kvitová, Lucie Šafářová, Lucie Hradecká, Andrea Hlaváčková, Klára Koukalová, Barbora Záhlavová-Strýcová, Petr Pála); 2. smíšená štafeta biatlonistů (Moravec, Soukalová, Jaroslav Soukup, Veronika Vítková); 3. fotbalový tým ČR 248

Junioři:

1. Anežka Drahotová; 2. Jan Sýkora (oba atletika); Alexander Choupenitch (šerm).

Sportovní legenda:

Miloslava Rezková - Hübnerová (atletika).