Cannabis vodka

Cannabis vodka Zdroj: Profimedia.cz

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Jak jsem bořil národnostní stereotypy Němců o marihuaně a Češích

V pátek mi zážitek s německou televizí - nějaký artový kanál - ukázal, co znamená být terčem národnostního stereotypu a jak je snadné, aby takový sterotyp vznikl. Třeba kvůli chlastu.

Tři Němci z televizního štábu byli velmi hezcí, vypadali jako umělci, kameru měli takovou, že jsem jí ještě nikdy neviděl. A LED lampy. Strašně se štráchali s prací, od okamžiku schůzky do spuštění kamery v padesát metrů vzdálené hospodě uběhlo pětadvacet minut. Ale chápal jsem, jde o artový kanál, a umělci nespěchají…

Pak začalo interwiev. Dotaz zněl: Jaká je pozice marihuany v Česku? Spořádaně jsem po pravdě odpověděl, že je to plně socializovaná droga, která už nikoho nezajímá a dokonce u mladých o ni klesá zájem.

Druhá otázka, které jsem moc nerozuměl, byla, proč je to tu kolem hulení tak liberální. Popravdě jsem odpověděl, že je to asi stejně liberální jako ve Španělsku nebo Berlíně, a méně liberální než v Nizozemsku, Coloradu, Washingtonu a v dalších zemích, jako je třeba Uruguay.

Rozhostilo se dlouhé ticho. „Ale vždyť je tu konopí všude v obchodech!“ oponovala zpravodajka artové televize, a já dostal strašnou chuť na jointa.

Ten štáb sem totiž přišel natočit reportáž o neexistující realitě, o tom, že je v Česku tráva legální. Přestože přijeli ve třech s drahou technikou a dodávkou, nenechali si udělat rešerši stavu a přijeli točit dokument o německém národním stereotypu. Připomínám - vyvolaném tím, že Němci jezdí kupovat od Vietnamců do českého pohraničí hulení.

Už hodně rezignovaně jsem vysvětlil, že v Česku je dekriminalizováno držení do deseti gramů a pěstování do pěti kytek, ale že to zůstává přestupkem, protiprávním jednáním. A není pravda, že to policie ignoruje - trestá se to, před Cannafestem takto vyhmátli desítky lidí a dali jim pokuty za to, že měli v kapse pytlík se dvěma g nebo kouřili jointa na pražském Výstavišti. Takže jsem to vysvětlil, rozloučil se a šel smutný domů.

A cestou jsem v podstatě náhodou odhalil, z čeho v Německu vzniká dojem, že je u nás tráva legální. Míjeli jsme první trafiku - reklama na konopnou vodku. Míjeli jsme první vietnamský obchůdek  - reklama na konopnou vodku. Nebudu unavovat, skutečně jsem za tu cestu napočítal asi pět viditelných reklam s motivem konopného listu. Byly to reklamy na konopnou vodku. Marihuanovou velmoc z nás v očích Němců dělá pravděpodobně to, že se tu hodně prodává vodka s několika konopnými semínky, ve které je jedinou psychoaktivní látkou alkohol.

Takže padly ten den hned dva stereotypy vnímání národů. Němci si přestali myslet, že se v českých trafikách prodává tráva. A já si přestal myslet, že němečtí novináři pracují s vyhlášenou německou důkladností a poctivostí.