Rubl

Rubl Zdroj: ČTK

ANDREA HOLOPOVÁ: Slabý rubl má i své výhody: rostou akcie a investoři se ohlíží po nových možnostech

Zatímco před rokem stál dolar 32 rublů, v úterý se kurz dotkl až 80 rublů za dolar a včera to bylo zase 62 rublů. Levný rubl přitom zatraktivnil Rusko pro investory a akcie stouply v posledních dnech o 17 procent.

Za pád rublu může hlavně ropa. Pokles její ceny, která je hlavním zdrojem příjmů, se výrazně projevil na poklesu dolarových příjmů. Vždyť vývoz ropy představuje pro zemi třetinu celkového exportu.

Někdo říká, že za pokles rublu mohou sankce EU a USA, ale ty se nijak nedotkly hlavního exportního artiklu - ropy. Za pád rublu tak mohou spíš arabští šejkové a američtí těžaři, kteří prodávají ropu na světové trhy ve větším množství, než kdy dříve, a cena ropy tak spadla za poslední půlrok ze 115 dolarů na 60 dolarů za barel. Pád rublu by tak nastal, i kdyby žádné sankce neexistovaly.

Arabští šejkové nedodržují své vlastní kvóty a zvyšují těžbu. O třetinu se zvýšila i produkce ropy v USA, jak píše britský týdeník The Economist. USA nyní těží skoro stejně ropy jako Saudská Arábie - 9 milionů barelů denně. Investoři v Severní Dakotě a Texasu otevřeli od roku 2010 přes 20 tisíc nových studní na ropu těženou z břidličných písků.

Lidé spekulují, jak se pád rublu projevuje v životě běžných Rusů. Na sociálních sítích se šíří vtip, jak jde ruský chlapec nakupovat chleba a mléko a žádá otce o 5 rublů. Pád rublu je ale tak prudký, že najednou žádá o 20 a pak o 50 rublů na stejný nákup. Tato karikatura je ale nesmyslná. Chleba a mléko stojí stále stejně. Propad rublu k dolaru se totiž projevuje na cenách dováženého zboží, ne domácího zboží. Růst cen se pro Rusy projeví na zahraniční dovolené nebo na dovozu elektroniky.

Pád rublu ale přispěl k růstu ruských akcií. Akcie na moskevské burze posílily z 670 na 770 bodů za jediný den. Levný rubl se pro zahraniční investory stává atraktivní a roste tak i zájem o akcie. Když padá měna, je její nákup dobrou investicí. Investoři, kteří nakoupí levný rubl, se pak poohlíží po něčem, co mohou rychle koupit a svoji pozornost pak směřují na nákup akcií.