Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Profimedia.cz

Muslimové v Anglii zakazují místním starostům, aby je na jejich akce doprovázely ženy

John Thomas, starosta v anglickém městě Leicester, opustil veřejné shromáždění místních muslimských charit poté, co mu bylo sděleno, že se veřejného oběda nesmí zúčastnit jeho ženský doprovod. Ta byla vykázána na místo mimo shromáždění mužů. Podle některých anglických komentátorů celá aféra jen potvrdila, že tam, kde muslimové již brzy získají většinu, zavedou segregaci mužů a žen a bude na těchto místech sílit potlačování lidských práv.

O celé věci informoval britský deník Daily Mail, který napsal, že muslimové uspořádali slavnostní oběd k ukončení akce Charitativní týden. Když byl starosta informován, že by měl zaujmout místo mezi muži a doprovázející žena by byla v jiné místnosti s ženami, byl touto představou nadmíru uražen a ještě před samotným začátkem oběda akci opustil.

Uraženi se však cítí i muslimové, kteří pod podmínkou anonymity prohlásili, že na charitu vybrali vysokou sumu 732 000 anglických liber – primátor by je tedy měl respektovat a požadavkům se podřídit. Svým odchodem prý organizátory urazil. Mluvčí islámských charit naopak prohlásil, že celá věc byla jen pouhým nedorozuměním, protože nikdo z organizátorů po radním Thomasovi nežádal, aby jeho doprovod seděl v jiné místnosti. Jak ovšem zjistil Daily Mail, organizátoři na svých webových stránkách skutečně uvedli, že oddělení mužů od žen je součástí programu.

Labouristický radní Thomas je zastupitelem od roku 1995 a jeho městská čtvrť Belgrave je dnes již z více jak poloviny obývána neevropskými přistěhovalci, převážně lidmi z Indie a Pákistánu.