Věra Jourová

Věra Jourová Zdroj: Twitter

Eurokomisařka Jourová začala žít ve zcela imaginárním bruselském světě. A sny se jí neplní

Eurokomisařka Věra Jourová si tento týden odskočila domů a probrala v pondělí s vládou, zda by Česko nepodpořilo směrnici EU o zastoupení žen v dozorčích radách. Moc nepochodila, protože  záměr torpéduje i její mateřské hnutí ANO. A jak se ukazuje, paní Jourová začala žít v Bruselu (což je bohužel obvyklé) v imaginárním světě, který nemá s realitou moc společného.

V úterním vydání deníku Právo je s ní i malý rozhovor, ve které eurokomisařka pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost žen a mužů kromě jiného říká: „Na některé akce je dlouhodobější příprava, například ve středu budu mluvit na konferenci k lidským právům a na to se připravuji od minulého týdne. Vím, že ta akce bude mít širší dopad, protože něco řeknu, co se pak bude prezentovat v evropských médiích nebo tu politiku někam posunu.“

Ale ouha! Nikdo nic v evropských médiích neprezentuje, nic se nikam neposouvá a nemá to žádný dopad. To se pouze Věra Jourová svižně a rychle zařadila mezi eurobyrokraty, kteří žijí na zcela jiné planetě než půl miliarda obyvatel Evropské unie.

Z konference (z ní je i přiložená fotografie) nemá žádné podrobnosti dokonce ani sama komisařka na svém Facebooku, Twitteru a webové stránce. Jen, že tam vystoupila. Evropská i česká média (jako na potvoru) také zarputile mlčí... Jourová sice pronesla na konferenci k hodnocení Listiny základních práv Evropské unie úvodní slovo, ale vůbec nikoho to nezajímá. Proč by také mělo.

Nepřejme Věře Jourové nic špatného, je to sympatická paní a podle všeho se i snaží. Ale zásadním problémem Evropské unie, Evropské komise, Evropského parlamentu a dalších evropských institucí je, že jsou naprosto odtržené od reálných problémů obyvatel kontinentu. S tím neudělá nic ani komisařka Jourová. Bohužel se navíc zdá, že až příliš brzy zapojila do nesrozumitelné politiky Bruselu, která vede k stále silnějšímu pocitu, že „soudruzi někde dělají chybu“.