Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: reprofoto ČT24

VILIAM BUCHERT: Zemanův vánoční projev má v gesci soukromá Nova. Je to chyba, má to dělat Česká televize

Podobně jako Václav Klaus je, zdá se, na válečné stezce s Českou televizí i Miloš Zeman. Bývalý i současný prezident odmítají chodit například do pořadu Otázky Václava Moravce a příznivci Zemana na demonstracích vždy kritizují přímo ČT, že vysílá lži. Jenže to, že hlava státu natáčí svůj vánoční proslov na soukromé Nově, je chybou Pražského hradu. Důvodů je hned několik.

Prezident je podobně jako Česká televize určitým veřejnoprávním „statkem“. To bez ohledu na to, zda ho někdo volil, a bez ohledu na to, zda se na Českou televizi někdo dívá. Přestože Zeman už téměř dva roky dělá všechno možné i nemožné, aby společnost zásadně rozděloval a nebyl prezidentem všech občanů (ukrutně se mu to i daří), tak jím ještě nejméně tři roky bude. Opět je úplně jedno, co si o tom myslíme. Je to prostý fakt.

Česká televize je financována většinou z koncesionářských poplatků, jež musí podle zákona platit každý majitel televizního přístroje. Bylo by tedy logické, aby vánoční poselství nejvyššího představitele státu měla v gesci ČT, a ne Nova. Václav Klaus alespoň to, kdo jeho novoroční projev „dělal“, v případě televizí střídal. Zeman se už neobtěžuje ani tím.

Pražský hrad jde ale ve své namyšlenosti ještě dál. Jiří Ovčáček, tiskový mluvčí prezidenta republiky, prostě České televizi před několika týdny oznámil, že pořad má na starost Nova. Předtím ani veřejnoprávní stanici nikdo nenabídl možnost, že by to měla dělat ona. Diskuse se už nevede ani v tomto případě. Zeman a Ovčáček si samozřejmě mohou myslet, co chtějí, ale je to postup, jenž je v Evropě nebývalý. O některé věci, pokud už máme veřejnoprávní stanici, má pečovat ČT.

Jen tak mimochodem: Je Zeman i prezidentem neslyšících? Odpověď by měla znít – no samozřejmě! Umí Nova zabezpečit přenos i pro ně? Nebo to místo ní udělá třeba kanál ČT24? Můžete hádat. Nebo se dívat 26. prosince ve 13 hodin na televizi. Třeba se stane i nějaký zázrak…