Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ČTK

ANDREA HOLOPOVÁ: Babiš je jako korouhvička. Jednou měsíční výkazy ano, pak zase ne

Od 1. ledna nového roku 2015 mají začít platit změny v zákoně o dani z přidané hodnoty. Podle původního vládního plánu, který měl vejít v platnost, měly stovky tisíc živnostníků od roku 2016 začít posílat měsíční výkazy o tržbách ministerstvu financí. To by pro ně byla další zátěž. Senát nyní vládní návrh, tak jak prošel Poslaneckou sněmovnou, zmírnil. Živnostníci si mohou částečně oddechnout.

Dnes musí firmy i živnostníci, kteří jsou plátci DPH, posílat pravidelné čtvrtletní výkazy finančním úřadům. Podle návrhu ministerstva financí, který prošel sněmovnou, k tomu měla přibýt povinnost posílat další hlášení jednou měsíčně. Podle Babišova ministerstva se tím mělo bojovat proti daňovým únikům, protože stát živnostníkům nevěří.

Senát nyní v návrhu vládního zákona udělal úpravy. Senátor Miloš Vystrčil (ODS) v debatě k tomu řekl: "My tímto jednoduchým pozměňovacím návrhem zajišťujeme, že 231 tisíc plátců bude zasílat kontrolní hlášení kvartálně." Jinými slovy, živnostníci, kteří jsou plátci DPH, by nové výkazy posílali nikoliv dvanáctkrát ročně, ale jen čtyřikrát. Povinnost posílat měsíční výkazy by ale nadále zůstala právnickým osobám.

O senátních změnách bude jednat sněmovna mimořádně už 22. prosince. Ta může Senát buď přehlasovat, nebo změny potvrdit. Poslanci už dnes říkají, že návrhy podpoří. Je vidět, že nechtějí přijít o voliče-živnostníky.

Andrej Babiš přitom ještě 10. prosince na debatě v Senátu povinné měsíční hlášení obhajoval: "Pokud by byly umožněny výjimky pro čtvrtletní plátce podávat kontrolní hlášení za čtvrtletí a nikoliv za měsíc… způsobilo by to degradaci navrhovaného systému a z účinného nástroje pro boj proti daňovým únikům by se mohlo stát administrativní opatření s omezeným efektem."

Pár dní na to ale ministr jako korouhvička otočil a na tiskové konferenci s Asociací malých a středních podniků a živnostníků uvedl, že jeho poslanci senátní změny podpoří, tudíž najednou popřel to, co před týdnem nekompromisně obhajoval.


Je dobře, když ministr financí Babiš cítí tlak od živnostníků, kteří si už nechtějí nechat všechno líbit. Je ale vidět, že šéf hnutí ANO nemá žádné pevné názory a že je schopen měnit postoje, jak se mu to aktuálně hodí.