Nápis s textem „Zde sídlí Putinova loutka“ na katedrále Sv. Víta

Nápis s textem „Zde sídlí Putinova loutka“ na katedrále Sv. Víta Zdroj: Facebook / Karel Polák

Protesty proti Zemanovi se množí. Některé aktivisty policie omezuje. Je to legální?

Na jednom z nejnavštěvovanějších míst české metropole se objevil v neděli nápis s textem „Zde sídlí Putinova loutka“. Jasný vzkaz aktivistů prezidentovi Miloši Zemanovi. I když transparent vydržel na místě jen necelých deset minut, pak byl odstraněn.

Protest formou velkého plakátu se přitom netýkal jenom Zemana, ale také ruského prezidenta Vladimira Putina, který má v rámci oslav osvobození Osvětimi přijet v lednu 2015 do Prahy. Na návštěvu ho pozval právě Zeman.

Víkendový protest na Hradě, spíše individuální než jakkoli masový, měl upozornit na nesouhlas části společnosti s chováním prezidenta a jeho politickými postoji zejména k Ukrajině, Rusku a Číně. Fotografie z této poslední protestní akce sdílejí na sociálních sítích od nedělního odpoledne stovky lidí. Akci zorganizovali členové skupiny oMEN, mezi které patří například Otakar van Gemund. Karel Polák celou událost fotografoval.

Nedělní protest na Pražském hradě „provedly“ dvě skupiny. Jedna na místě kde probíhá střídání hradní stráže. Ta upoutala pozornost policie a druhá mezitím vyvěsila transparent na svatovítské katedrále. Pak bylo zadrženo několik lidí, po vysvětlení na policii byli ale propuštěni. Mohou čelit pokutě kvůli přestupku, protože na výzvu „orgánů“ neopustili místo, kde probíhá střídání stráže.

Nizozemský překladatel Otakar van Gemund, který žije už dlouhé roky v Česku, byl policií zadržen i 17. listopadu na pražském Albertově, přestože vůbec nic neudělal. Podle reportáže v pondělním vydání časopisu Respekt se tak mohlo stát neoprávněně a případ bude mít dohru. Gemund se domáhá vyšetření celé události, protože si akci policie natočil na video. Několik policistů na něm říká zcela rozdílné důvody, proč je vlastně zadržován. Respekt naznačuje, že se tak mohlo stát na základě zcela smyšleného obvinění a také na pokyn ochranky prezidenta.

Protesty proti prezidentu Zemanovi se množí zejména od jeho cesty do Číny a použití vulgární ch nadávek v rozhlasových Hovorech z Lán. Největší byly na výročí revoluce 25. listopadu. Ovšem od té doby se uskutečnilo již několik dalších akcí a pořád se opakují. Vznikla už desítka různých skupin, které usilují o odvolání Zemana z funkce, i když to je vysoce nepravděpodobné. Další demonstrace proti Zemanovi má proběhnout v Praze ve středu na náměstí Jiřího z Poděbrad od 19 hodin.

Problémem je, že Miloš Zeman a jeho mluvčí Jiří Ovčáček dál a dál provokují svými vzkazy a prohlášeními veřejnost a rozdělují společnost. Na obranu Zemana vystupuje daleko méně lidí. Podle dvou průzkumů navíc prezidentova popularita rychle klesla a opouštějí ho i jeho voliči, kteří ho poslali v lednu 2013 na Pražský hrad.