Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

Babiš maká: Výběr daní se zhoršuje, vynechal i 53 procent hlasování ve sněmovně

Ministru financí Andreji Babišovi natolik vadí flákání kolegů poslanců, že radši sám zatahuje. Tak moc ho pohoršuje špatný výběr daní v podání jeho předchůdců, že je vybírá ještě hůř. Postěžuje si, že v České televizi prý od dubna nebyl žádný z jeho novinářů. Ty si však ČT od dubna pozvala hned šestnáctkrát. Život vicepremiéra je tak plný paradoxů.

Káže vodu, pije víno

Andrej Babiš se blíží k završení prvního roku v čele ministerstva financí. To přibližně před týdnem vydalo shrnutí a analýzu svého působení v tomto kalendářním roce. Chlubí se především snížením schodku státního rozpočtu, zvýšením výnosu a v neposlední řadě dobrým výběrem daní. Celkově pak hospodaření státu v tomto roce hodnotí jako nejlepší za posledních šest let.

Tyto úspěchy jsou jistě velmi chvályhodné, jenže svědomití analytici opomenuli poměrně zásadní fakt, který stojí za to zmínit, když už jsme u toho bilancování. Ve druhém pololetí se totiž markantně zhoršil výběr daní - od července do listopadu stát na daních získal 382 miliard, tedy pouze o miliardu více než ve stejném období loňského roku. Stejně špatné druhé pololetí nezažil rozpočet od krize v roce 2009. Přitom podle čísel ekonomika roste, takže výběr by měl být daleko vyšší. 

Přitom právě špatný výběr daní byl tím, za co své předchůdce, zejména Miroslava Kalouska, Babiš před parlamentními volbami s velkou oblibou kritizoval.

Podívejme se kupříkladu na úryvek z článku s názvem „Stát neumí vybírat daně, teď sklízí následky“ na Babišově blogu z října 2012: „Daně se totiž vybírají jen od lidí, kteří se nemohou a neumějí bránit (zaměstnanci s průměrnými a podprůměrnými platy), vybírá se jen od několika podnikatelů, kteří se nesnaží obejít finanční úřady parkováním svých firem v zahraničí, a od obchodníků, kteří jsou tak „nepružní“, že ještě stále řádně platí DPH nebo spotřební daně.“ Podobné argumenty slýcháme z úst předsedy ANO pravidelně, jde o evergreen politických debat s jeho účastí. Pozoruhodné, jak dokáže ministr Babiš tolerovat u sebe totéž, co vytrvale vyčítá svým oponentům.

Bravo, pane ministře, zní z Lidovek

Podobně pozoruhodný je přístup Babišových médií k (ne)úspěchům ministerstva financí, potažmo ministra samotného. 25. listopadu věnovaly pod Babiše spadající Lidové noviny na svém otvíráku značný prostor radostné zprávě o úspěších analytického útvaru ministerstva financí. Zde se hodí opět uvést citaci: „Při sledování podezřelých obchodů a daňových machinací se finanční zpravodajské jednotce o dvaceti analyticích jen od začátku roku podařilo zajistit přes dvě miliardy korun…

Zatímco loni pro finanční správu zajistili na půl miliardy, letos to bude 900 milionů korun. V praxi jde o peníze, jejichž majitelé se snažili vyhnout placení daní, ale FAÚ je přesto vystopoval.“. Lidové noviny tak vyjádřily úctu chrabrým analytikům a bojovníkům za spravedlnost z úřadu pana majitele.

 

Ostatně ministr financí a majitel vydavatelství Mafra v jedné osobě ohledně podpory svých zaměstnanců rovněž nezahálí. Nedávno si před kamerou České televize postěžoval, že mnohem více prostoru dostávají v tomto veřejnoprávním médiu jeho odpůrci, zatímco „jeho“ novináři se ke slovu nedostanou. Doslova poznamenal: „To je furt Zlámalovou a lidi, kteří mě nenáviděj,“ odkázal na ekonomickou novinářku webu Echo24.cz Lenku Zlámalovou. „Například redaktoři z Mafry tam nebyli pozváni od dubna,“ dodal. Jenže pravda je jiná. V době od dubna do listopadu vystoupili novináři z Mafry ve vysílání ČT hned šestnáctkrát.

Makáme, ale nehlasujeme

Zatímco ale podle hnutí ANO všichni jeho členové makají, až se z nich kouří, jejich chlebodárce se svého hesla až tak urputně nedrží. Když se podíváte na webu Poslanecké sněmovny na to, kolika hlasování se Babiš zúčastnil, tak je vidět, že jich vynechal až 53 procent (ze 30,6 procent byl omluvený a nepřihlásil se v 22,6 procentech případů).

Ano, ten samý pán, který nám všem kladl na srdce líbezné fráze jako „Nejsme jako politici, makáme“ a který jako jeden ze svých cílů stanovil vytvoření zákona, jenž by takovému stylu práce ve sněmovně zabránil a donutil politiky, aby taky makali. Dokonce i ten věčně zatracovaný Kalousek na tom je o poznání lépe.

Jak vidíme, Andrej Babiš by si měl ještě v hlavě leccos srovnat. Aby nám přece ukázal, jak dokáže zamakat. A vybírat daně. K tomu ať mu dopomáhají i jeho média.