Alžběta II.

Alžběta II. Zdroj: Profimedia

ANDREA HOLOPOVÁ: To je svět – nic už není svaté: V Británii někteří vědci zpochybňují původ královny Alžběty II.

Britská média přišla s překvapivou zprávou, podle které vzorky DNA ukazují, že kvůli nemanželskému synovi v královské rodině možná není současná královna Alžběta II. přímým potomkem královské dynastie.

Když byly předloni nalezeny ostatky krále Richarda III., byla to velká senzace. Ostatky panovníka z 15. století byly objeveny při rekonstrukci parkoviště v anglickém Leicesteru. Podle nejnovější analýzy DNA musel některý z mužských příbuzných tohoto krále vychovat dítě, které jeho žena zplodila s jiným mužem.

Podle Kevina Shurera z Leicesterské univerzity to může teoreticky znamenat zpochybnění práva Její Výsosti královny Alžběty II. na trůn. Protože Richard III. zemřel bezdětný, skončila vláda Yorků a jeho nástupcem se stal vzdálený bratranec Jindřich VII. z rodu Tudorovců, který byl příbuzný Richardova prapradědečka Edwarda III.

Vědci porovnali DNA z kostí krále a vzorek žijících potomků podle rodokmenu a našli mezeru. Chromozom Y se totiž vždy přenáší z otce na syna, a tak má mít Richard III. stejnou genetickou informaci jako Edward III., nebo Jindřich VII. a jeho mužští potomci. Protože ale dnešní potomci Jindřicha VII. tuto DNA nemají, musela některá z manželek v rodinné linii mít potomka s jiným mužem než s manželem v linii Tudorovců.

Podle některých jiných odborníků se ale musí brát podobné zprávy s velkou rezervou. Zejména jim vadí, že i experti používají v takových případech slovo „možná“. Jiní zase upozorňují, že se jedná pouze o senzaci, která nemá žádné pevné základy. A Britové beztak nepřestanou svoji královnu milovat a uznávat, protože je symbolem jejich země.