Zdroj: Archív

JAN JANDOUREK: Údajný kněžský násilník půjde před soud. Zpracovávají si ho v té vazbě nějak dlouho

Soudní jednání s knězem z Havlíčkova Brodu, kterého policie viní ze znásilnění a dalších mravnostních deliktů, by mělo být zahájeno ještě letos. Obžaloba byla podána 20. listopadu. Duchovní je obviněn z devíti trestných činů, hrozí mu dva roky až deset let vězení. Případem se bude zabývat Okresní soud v Havlíčkově Brodě.

O tomto případě jsme již psali v únoru letošního roku. Kněz prý čtyřikrát znásilnil sedmatřicetiletou ženu a poté chtěl, aby mu třináctiletá dívka posílala na mobil erotické fotografie. Případ se dost vleče. Tehdy agentury uváděly jeho jméno, tak jsme ho také uváděli také, teď ho zmiňují jen jako kněze z Havlíčkova Brodu, tak u toho zatím zůstaneme. „Předpokládám, že hlavní líčení by mohlo být zahájeno během prosince,“ řekla ČTK soudkyně Hana Doubková. Obviněný je ve vazební věznici v Hradci Králové, Doubková by měla do 20. prosince rozhodnout, zda ve vazbě zůstane.

Kdo to je?

V únoru jsme napsali, že dotyčný duchovní „vystudoval teologii po emigraci z Československa v Itálii. Když se vrátil do vlasti, chtěl v Hradci Králové za peníze italské církve vybudovat tiskárnu náboženských časopisů a knih. To se nepovedlo. Duchovní sám nějaké peníze měl, díky restitucím získal činžovní dům v Hradci Králové a další nemovitosti a pozemky. Všechen majetek ale zastavil u bank, půjčoval si další peníze od věřících a nakonec skončil v exekuci. Kvůli těmto problémům byl kněz zbaven odpovědnosti za ekonomické záležitosti své farnosti. Havlíčkobrodští kriminalisté se případem zabývají od počátku loňského prosince. ‚Celý případ je nezvykle závažný nejen z hlediska skutkových podstat všech spáchaných činů, ale také proto, že pachatel využil bezbrannosti a důvěry obětí, se kterými byl v pravidelném kontaktu jako duchovní,‘ tehdy uvedla krajská policejní mluvčí Dana Čírtková. Hradecký diecézní biskup Jan Vokál postavil obviněného duchovního mimo službu.

Co se dá dělat...

Některé věci jsou celkem jasné. Třeba to, že když policie narazí na takovouto záležitost, nemá jinou možnost, než se tím zabývat. Už proto, že tyto kauzy jsou citlivé, hrozí tu možné další škody a je jedno, jestli jde o kněze, ministra české vlády, popeláře, spisovatele, novináře nebo stodesetiletého legionáře. Od toho máme policii a soudy. Jenže i laik (z hlediska práva i většina novinářů musí přiznat, že jsou laici) se objevuje řada otázek, na které by někdo měl dát odpověď. Tu odpověď přinese snad soud. Jenomže od zatčení kněze uběhlo už deset měsíců a pořád nic. Člověk si říká, propána, když někoho strčí do díry a zničí mu život, což mu zničí, byť by byl nevinný, musí to skutečně trvat deset měsíců? Když někoho dám za mříže, a člověk ve vazbě je formálně nevinný, proč to trvá tak dlouho? Nebyly snad zajištěny všechny důkazy? A proč se údajná obět čtyřikrát za sebou dostavila do nějakého bytu, aby tam byla opakovaně znásilněna? Zní to věrohodně?

Průtahy jsou nelidské

Otřesné průtahy, které se u nás vedou ohledně vazby, jsou nelidské. Něco není v pořádku. V případě Davida Ratha, kterého Reflex nikdy nešetřil, jak známo, trvala vazba podivně dlouho. Rath sem, Rath tam, dlouho to bylo. O co jde? Aby chycený ptáček začal zpívat, když bude dost dlouho chodit na záchod do rohu? Proč velkopodvodník Bernard Madoff, pachatel největšího podvodu v dějinách USA už sedí? U nás by takový proces trval patnáct let a pak by Madoff dostal amnestii kvůli soudním průtahům. Jistě, v Americe taky odpravili pár lidí, aby se pak zjistilo, že byli nevinní.To ať si ale vyřeší oni. My jim maximálně můžeme nedodat potřebné jedy na popravu a současně v duchu litovat, že takový zločinec jako Breivik si z nás dělá legraci.

„Vlk v rouše beránčím, který podle kriminalistů nejednou porušil celibát a naprosto ignoroval šesté Boží přikázání Nesesmilníš!“ hlásala tehdy z obrazovky televize Nova která by o přikázáních moc kázat neměla. Víme o smilnění a různých mediích své. Nebo by se možná televize měla morálně vyjadřovat, ale pak by taky měla aspoň trochu ctít presumpci neviny, starat se o fakta a nevyjadřovat se jako pomlouvačná bába na trhu.

Sedíme a sedíme

Opravdu musí v této zemi všichni sedět tak dlouho ve vazbě? Pro méně chápající je třeba zopakovat to „ve vazbě“. Mentalita, že je třeba lidi preventivně zavřít a pak se časem uvidí, je podivná a země, která by chtěla být demokratická a spravedlivá je to nedůstojné. Dnešní eurokomisařku Věru Jourovou zavřeli kdysi za nic, měla štěstí. Obyčejný čičmunda by ale možná seděl dodnes. Drželi ji ve vazbě za údajné přečiny, které ve své funkci ani spáchat nemohla. Laik by to poznal. Ale co, šup za mříže, co je soudcům a policii po tom, ti si půjdou večer domů na gulášek a občan ať hnije v díře. Když se nic neprokáže, tak občana pustíme, odškodníme, když na tom bude trvat, třeba se i kverulantovi omluvíme, práci ať si najde znova sám. Stejně v lidech zůstane představa, že na tom asi něco bylo, jen se to nedokázalo. Je to asi ještě větší lump, než jsme si mysleli, i ten stát mu jde na ruku. Takto vypadají kauzy, které má veřejnost díky pozornosti medií pod kontrolou. Jak asi vypadají ta ostatní? Na to se člověk skoro bojí zeptat.

Je takový problém údajně hříšného kněze postavit před soud měsíc poté, co ho z údajně přesvědčivých důvodů zadrželi? Mají něco, nebo nemají?

Ne, tím se neříká, že je nevinný. Tím se neříká, že je vinný. Jen to, že naše spravedlnost je ohavně pomalá a občanstvo by se mělo ptát, za co ti lidé berou peníze. Kdyby vaše auto tvrdlo v servisu deset měsíců, jak byste se vyjadřovali?