Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: Ľubomír Kotrha

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Česká televize zcenzurovala Zemana po právu

Pseudoskandál kolem údajné cenzury prezidenta Zemana Českou televizí vytvářejí novináři bez nejmenší znalosti právní problematiky. ČT byla dokonce povinna Zemanovy urážky vyškrtat.

Mediální scéna vře. Česká televize zcenzurovala Zemana. Na konferenci o podnikání pan prezident s noblesou a šarmem sobě vlastním vyjádřil názor, že v cestě našeho národa stojí občas nějaké balvany. Třeba Viktor Kožený nebo Zdeněk Bakala. Česká televize urážku Zdeňka Bakaly pochopitelně vystřihla. Kožený je odsouzený zločinec, Bakala jeden ze standardních podnikatelů. Nelze mezi ně dávat rovnítko. Televizi k tomu zavazuje náš právní řád. Práva neznalí novináři se ale můžou podělat, jaká je to cenzura a nepřípustná ochrana pana Bakaly. Jsou úplně mimo.

Bylo nebylo, je to skoro dvacet let. Měl jsem svého stalkera. Pronásledoval mne už druhým rokem, a nebralo to konce. Byl duševně nemocný a nebylo pomoci. Pak se stalker seznámil s redaktorem jednoho bulvárního časopisu, a navykládal mu o mně nesmysly a špínu. Bulvár ho citoval, já jsem list žaloval a on se hájil, že jen citoval něčí výrok. Po řadě soudních peripetií se causa dostala až k ústavnímu soudu, a ten rozhodl, že za ty pomluvy nese zodpovědnost nejen jejich autor - můj paranoik, který se mezitím zastřelil - ale hlavně onen časopis, když jeho vyjádření otiskl, neověřil, a nedal mi možnost je okomentovat. Podle tohoto judikátu - někdy z přelomu tisíciletí - prostě media fungují. A je to dobře. Kdyby za výroky otištěné v mediu, od kterých se medium nedistancuje, nesl odpovědnost jen ten, kdo je vyřkne, měli by novináři snadnou práci. Pokud by měli v úmyslu očernit pana (třeba) Vopičku, stačilo by najmout prvního bezdomovce, nechat ho na Vopičku nakydat nějaký hnůj a pak bezdomovce citovat. List by byl plně kryt a Vopička by musel své žaloby směrovat na onoho najatého bezdomovce.

Česká televize nesmí vysílat sprosté a nepodložené útoky na lidi, aniž by jim dala možnost se k útoku vyjádřit. Nesmí tyhle pomluvy vysílat, ani když je vypustí z huby pan prezident. A jediná možnost, jak dostat onen výrok na obrazovku a zůstat nestranný a nepodujatý? Postup by byl následující: Jednak by se redaktor musel jet zeptat pana Bakaly, co na ten útok říká, a pak by redaktor musel dodat, že autor hanlivého výroku je známý opilec a hulvát.

Takže: Česká televize postupovala správně, v souladu se zákonem, kritika její údajné „cenzury“ ozývající se z medií je nesmysl, a to, že se Česká televize nebojí proškrtat prezidenta, pokud je sprostej, je vítězstvím media veřejné služby nad servilitou k vrchnosti reprezentované Milošem K. Zemanem.